Herkansing voor de Expendables

The Expendables was een van de grootste teleurstellingen die ik in recente jaren heb gezien. Grote namen van weleer trokken ten strijde tegen elkaar in een flauwe actiefilm die in het niet viel bij de klassiekers waarin zijn hoofdrolspelers ooit meegedaan hebben. Men nam alle kritiek ten harte en The Expendables 2 is de film die het origineel in eerste instantie had moeten zijn!

Vanaf de allereerste seconden is het duidelijk dat het deze keer menens is. Het privéleger van Stallone valt met zelfgemaakte pantservoertuigen en een gezonde dosis humor een basis in Nepal binnen en bloed, lichaamsdelen en vernielde voertuigen vliegen je om de oren. Deze opening is vele malen heftiger dan de hele eerste film bij elkaar en de film doet zijn best om dit niveau vast te houden.

Verrassend genoeg lukt dat nog aardig. Stallone trekt met hetzelfde team uit de eerste film ten strijde tegen Jean-Claude van Damme, die de toepasselijk genaamde Vilain speelt. De tegenstand is echter zo groot dat Stallone meer manschappen nodig heeft. Bruce Willis en Arnold Schwarzenegger dragen hun steentje bij met scherpe one-liners en Nan Yu speelt een Aziatische contractkiller die voor Willis werkt.

Onverwacht episch is de cameo van Chuck Norris. De schrijvers leken op de hoogte van de cultstatus van deze man, want zijn introductie is zo ludiek dat de hele bioscoop uit zijn dak ging. De film zit nog vol met goed doordachte actiemomenten na de opening, want behalve het intro van Norris heeft Jason Statham een mooi mesgevecht verkleed als priester, bekroond Jet Li zijn korte bijdrage met een koekenpangevecht en neemt Stallone het nog man-tegen-man op tegen van Damme.

Met zo’n grote cast lag het wel voor de hand dat er minder tijd is om alle acteurs individueel tot hun recht te laten komen. In het origineel had iedereen zijn eigen gevechtscene, maar hier opereert de groep van Stallone veel meer als team. Het komt de pacing van de film enorm ten goede, maar als je gigantische mannen als Dolph Lundgren en Terry Crews in je film hebt dan is het eigenlijk zonde om ze vooral verbaal in actie te zien.

Dit komt nog sterker naar voren in de bijdrages van Schwarzenegger en Willis, die in feite zijn gereduceerd tot Statler en Waldorf uit de Muppets. Ze lopen een beetje te schieten op de achtergrond terwijl ze de ene grap na de andere maken. Hun aanwezigheid is natuurlijk prima, maar voegt uiteindelijk heel weinig toe. Het allerergste is misschien hoe weinig screentime van Damme krijgt. Hij komt over als een op geld geobsedeerde maniak, maar voor iemand met zijn indrukwekkende fysiek is het zonde dat er niet meer gebruik van hem is gemaakt.

Hoewel, de eerste kill van van Damme is zo heftig dat filmstudenten er over 20 jaar waarschijnlijk scripties over schrijven. Van Damme speelt zijn rol vol overgave en is een groot deel van waarom The Expendables deze keer wel werkt. Hij lijkt zich er van bewust hoe uniek deze groep acteurs is en in tegenstelling tot Schwarzenegger en Willis maakt hij het beste van zijn personage in een film die het meer moet hebben van personificaties dan een goed verhaal.

De wilde actie is doorgaands goed in beeld gebracht, hoewel snelle cuts en shaky cam ook hier opduiken. Expendables 2 is opvallend genoeg niet extreem bloederig, ondanks de honderden mannen die Stallone en crew neermaaien. Met name het gevecht in een vliegveld is over-the-top, als de helden met weinig respect voor mensenleven om zich heen beginnen te schieten. De mannen grappen er op los, maar geen enkele burger lijkt geraakt te worden.

De keuze voor humor en visueel machtvertoon pakte erg goed uit en ik ben blij dat de grootheden van weleer andermaal een kans kregen om zich te bewijzen. De film duurt net anderhalf uur en is daarmee een beetje aan de te korte kant, gezien alle memorabele acteurs die meedoen. Van Damme had zeker nog wat meer expositie kunnen gebruiken, om nog maar te zwijgen over Scott Adkins die Vilains handlanger speelt. Aan de andere kant verloopt de film soepel en weet men het momentum vanaf het begin goed vast te houden.

Geruchten gaan al dat Nicolas Cage heeft toegezegd mee te doen in deel 3. Als de huidige formule wordt behouden dan zit ik op de premièreavond in de bioscoop, want Nic Cage is gemaakt voor een overdreven actiefilm als deze. Hopelijk krijgen Schwarzenegger en Willis dan ook een echte rol van betekenis, want het is eeuwig zonde om deze opa’s niet te gebruiken als actiehelden. Tot die tijd moet je je echter maar vermaken met deze film, wat niet moeilijk zal zijn.

[The Expendables 2 | Bioscoop]

Advertenties

5 gedachten over “Herkansing voor de Expendables

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s