Verwacht geen genade

Clint Eastwood, Lee van Cleef, Charles Bronson en zelfs Terence Hill, het zijn slechts enkele legendarische namen in het westerngenre. Hun avonturen verlopen altijd voorspelbaar, maar de Amerikaanse wildernis is een prachtige setting voor macho machtsvertoon. Onlangs heb ik Unforgiven (1992) voor het eerst gezien, een donkere western waarin Clint Eastwood op grootse wijze afscheid neemt van het genre.

In de film zien we hoe weduwnaar Will Munny (Clint Eastwood) een teruggetrokken bestaan leidt met zijn twee kinderen op een boerderij. Zaken gaan slecht en op een dag komt The Kid (Jaimz Woolvett) langs om te informeren of Munny oren heeft om een aanslag op twee comboys te plegen. Munny was in zijn jongere jaren een genadeloze moordenaar, maar zijn wijlen vrouw kreeg hem op het rechte pad en hij kan het aanbod dan ook niet accepteren.

Een paar dagen later komt Munny toch tot de conclusie dat hij het geld niet kan laten liggen, al was het maar om de toekomst van zijn kinderen veilig te stellen. Hij reist samen met zijn oude vriend Ned (Morgan Freeman) The Kid achterna en wanneer ze in Big Whiskey arriveren gaat niks zoals gehoopt.

Gewoon twee cowboys vermoorden, dat zou een simpel klusje moeten zijn voor oude rotten Munny en Ned, maar allebei zijn ze getemd door het leven. The Kid is in contrast brutaal, maar heeft duidelijk nog nooit een vlieg kwaad gedaan. Dit in tegenstelling tot de sheriff van Big Whiskey (Gene Hackman), die zijn stadje met harde hand veilig probeert te houden. Pistolen zijn verbannen en elke cowboy die denkt dat hij de vrede kan komen verstoren wordt met harde hand de stad uit gewerkt.

De aanwezigheid van het drietal huurmoordenaars zorgt natuurlijk voor de nodige frictie. Munny is op zo’n leeftijd dat de lange reis alleen al een zware aanslag is op zijn lichamelijke gesteldheid en de sheriff heeft dan ook geen probleem om hem te vernederen in een volle saloon. Eenmaal bijgekomen van deze afranseling is Munny weer helemaal terug bij af en hervind hij de hardheid die nodig is om een mens te vermoorden.

Ned besluit alsnog om de eer aan zichzelf te houden, maar simpele cowboys zagen in een onschuldige neger al snel een misdadiger. Ook The Kid blijkt maar moeite te hebben met de opdracht en bekent aan Munny dat hij tot voor kort nog nooit iemand had neergeschoten. De gelouterde acteurs spelen hun rollen uitstekend en ik kijk er niet vreemd van op dat Unforgiven maar liefst 4 Oscars binnen wist te slepen.

Het verhaal is niet alleen spannend, maar ook prachtig in beeld gebracht. De film speelt zich af in de schemerdagen van het wilde westen, toen de overgang naar een iets geciviliseerde maatschappij al in gang was gezet. Eenvoudige houten huizen, grote lege vlaktes en koetsen, we hebben alles al een eerder gezien in andere films, maar de productiewaarden voor Unforgiven waren duidelijk hoog. De Blu-Ray release die ik heb gezien ziet er haast vanzelfsprekend dan ook geweldig uit ziet.

Het enige minpuntje wat ik kan bedenken is dat de film net iets te langs is. De scènes met English Bob (Richard Harris) hadden bijvoorbeeld makkelijk achterwege gelaten kunnen worden. Het is een prachtig personage, maar zijn verhaal leidt uiteindelijk tot niets.

Ook viel het me op dat de portrettering van het leven in de Amerikaanse wildernis niet geheel geschiedenistrouw is. Zo lijkt Ned met zijn indiaanse vrouw gelukkig op het platteland te kunnen leven. Dat de film boven racisme probeert te staan is nobel, maar gezien de tijdsperiode niet geheel geloofwaardig. Het is een opvallend staaltje revisionisme, maar het maakt de film er niet minder goed om.

Tot voor kort dacht ik bij Clint Eastwood westerns voornamelijk aan The Good, the Bad and the Ugly (1966), maar ik heb zo het idee dat ik in de toekomst Unforgiven nog vaker zal zien. Het is een prachtig einde aan een lange reeks westerns met de man die het genre voor veel mensen op de kaart heeft gezet. Mocht je de film op Blu-Ray ergens zien liggen aarzel dan niet om hem mee te nemen.

[Unforgiven | Blu-Ray | Regio: 2]

Advertenties

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s