Thrillseeken in de onderwereld

Of ik The Brave One (2007) wilde zien? Na het lezen van het doosje liever niet. Toch ontkwam ik er niet aan en werd mij laatst alweer een vigilante film voorgeschoteld. Kick-Ass (2010) was ook een dergelijke film, maar die kon putten uit een onwaarschijnlijk achtergrondverhaal en de aanwezigheid van Nicolas Cage. Het enige wat The Brave One op het eerste gezicht had te bieden was Jodie Foster.

De laatste film die ik had gezien met Jodie Foster in een rol was alweer Taxi Driver (1976), waarin ze een minderjarige prostituee speelde. Ze weet de films waarin ze moet afzien goed uit te zoeken, want in de opening van The Brave One zien we hoe tuig haar in elkaar slaat en Sayid uit Lost vermoord wordt. Als klap op de vuurpijl stelen ze ook nog eens haar hond. Het lijkt de opmars naar een bijzonder deprimerende film, maar tegen alle logica in ontpopt journaliste Erica Bain (Foster) zich tot de vrouwelijke tegenhanger van Charles Bronson in Death Wish (1974). Om zich te weren tegen de gevaren in New York besluit ze een pistool op de zwarte markt te kopen en binnen de kortste keren is geen misdadiger meer veilig.

Ondanks het ernstige menselijke drama dat aan haar metamorfose is vooraf gegaan heeft de film helaas moeite om in de realiteit gegrond te blijven. Bain raakt namelijk verslaafd aan het vermoorden van tuig en verandert in een heuse thrillseeker. Haar motieven zijn begrijpelijk, maar het feit dat ze met steeds brutalere aanslagen wegkomt terwijl niemand haar ziet (of wilt zien) is moeilijk te geloven.

Dit komt mede doordat ze na haar afranseling bevriend raakt met detective Mercer (Terrence Howard). Deze man vogelt heel langzaam uit dat de vigilante die ze zoeken wellicht geen man is, maar wanneer het duidelijk is dat het zijn kennis Bain betreft gooit hij al zijn politieplichten overboord. Zijn nobele daad resulteert erin dat Bain met al haar moorden wegkomt – en ook dat ze herenigd wordt met haar hond. Een ongeloofwaardig einde voor een film die eigenlijk alleen maar verliezers zou moeten kennen.

Niet dat ik iets tegen vrolijke eindes heb, maar op de een of andere manier past het niet in een film die voor de rest vooral erg duister en deprimerend is. Het is duidelijk dat het personage van Foster niet als dezelfde vrouw ontwaakt uit haar coma, maar het is onwaarschijnlijk dat iemand een detective kan bevrienden en tegelijkertijd zoveel mensen kan vermoorden. Het verhaal heeft veel parallellen met Death Wish, maar in de oervader van het genre zagen we juist hoe de politie het personage van Bronson tegen probeerde te werken.

Het gaat me te ver om te stellen dat The Brave One een slechte film is, maar een echte aanrader is het allerminst. De film duurt ook maar liefst 2 uur en dat is in dit geval te veel van het goede. Zeker één plotpunt waarin Bain een prostituee redt kan in zijn geheel uit de film gelaten worden zonder dat de film daar onder zou lijden. Ook een ander plotpunt over een misdadiger die in de gaten wordt gehouden detective Mercer voegt helemaal niks toe aan de film, behalve dat het uiteindelijk de aanleiding is voor Bains vierde kill.

De opening van de film is behalve ongenadig hard ook nog eens ongepast seksueel. Terwijl Bain en haar vriend in elkaar geslagen worden wisselt de film naar seksscènes. Vermoedelijk is dit waar Bain aan terugdenkt terwijl haar hoofd tegen een stenen muur wordt gebeukt. Seks is verder geen terugkerend thema in de film, dus de toevoeging van willekeurige momenten van Fosters naakte lichaam is zeer twijfelachtig.

Het algehele acteerwerk is ook vrij standaard en de film komt eigenlijk alleen tot leven tijdens de gewelddadige scènes. De toon van de film is donker, maar het leidt verder niet tot interessante gebeurtenissen of personages. Nee, The Brave One is zeker geen Death Wish. Aan de andere kant is het ook geen Death Wist V (1994), dus het kon slechter.

[The Brave One | Blu-Ray | Regio: 2]

Advertenties

Een gedachte over “Thrillseeken in de onderwereld

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s