Magische technologie

Wat gebeurt er als de creatieve geesten achter de moderne Batman films even iets anders willen doen? Vreemd genoeg maken ze dan een film over goochelaars. Regisseur Christopher Nolan kreeg de kans om wederom met Christian Bale en Michael Caine te werken en samen toverden ze de film The Prestige (2006) op het scherm.

Een grote Hollywood productie die draait om twee rivaliserende goochelaar in de 19de eeuw, het is haast een wonder dat zo’n film überhaupt werd gemaakt in het huidige klimaat van vervolgen en remakes. Een minder aansprekende regisseur had nooit het groene licht voor een dergelijke film gekregen, maar Nolan had zijn sporen al verdiend met Memento (2000) en Insomnia (2002).

De film draait om de strijd tussen goochelaars Angier (Hugh Jackman) en Borden (Bale). Het is meer dan alleen prestige dat op het spel staat, want Angier is woest dat Borden met het leven van zijn vrouw Julia (Piper Perabo) speelde, met alle gevolgen van dien. Na dit incident scheiden de mannen hun wegen en gaan ze solo verder. Ze kunnen het echter niet laten om elkaar het leven zuur te maken en ze proberen elkaar wanhopig af te troeven met steeds grootsere optredens.

Het is Borden die uiteindelijk de show steelt met zijn verdwijnende man act. Dit is aanleiding voor Angier om achter zijn geheim te komen, iets dat hem helemaal naar het lab van wetenschapper Nikola Tesla (David Bowie) brengt. Angier is ervan overtuigd dat Borden geen magie gebruikt, maar moderne wetenschap. Tesla schijnt een deeltjesversneller te hebben die mensen kan transporteren. Meer over het verhaal zal ik niet weggeven, want het zit uiterst fantasievol in elkaar.

Een ongebruikelijke film als The Prestige kan alle hulp qua naamsbekendheid natuurlijk goed gebruiken en Nolan wist een indrukwekkende cast samen te stellen. De acteurs leveren puik acteerwerk en met name Bale houdt het de hele film spannend of zijn motieven nobel of duister van aard zijn. Michael Caine heeft een goede vaderlijke rol als de technicus van goochelaar Angier. Angier krijgt ook nog hulp op het podium in de vorm van Olivia Wenscombe, gespeeld door de aangename Scarlett Johansson.

De beste acteurs zouden echter nergens zijn zonder een onderhoudend verhaal en juist op dit punt toont The Prestige zich een zeer goede film. Het verhaal is complex en je moet goed opletten om het goed te kunnen volgen. De rivaliteit tussen beide mannen neemt fantasievolle en lugubere wendingen en de film staat niet alleen in het teken van een strijd tussen twee mannen, maar ook tussen magie en wetenschap.

Het mooie is dat magie gepresenteerd wordt als iets wonderbaarlijks, terwijl wetenschap juist in een kil en duister daglicht wordt gesteld. Alle facetten van het verhaal komen samen in einde, dat geniaal is in zijn eenvoud. Alsof met een sleutel een deur wordt open gemaakt is het einde een heus “aha!” moment dat ook nog eens een ander licht op alle voorgaande gebeurtenissen schijnt.

Met The Prestige bewijst Nolan wederom een uitstekende regisseur te zijn en ik vind het een veel volwassenere film dan zijn voorgaande film Batman Begins (2005). De acteurs komen uitstekend voor de dag, het verhaal is complex en de film is ook nog eens indrukwekkend vorm gegeven. In een zee van ongeïnspireerde actiefilms zijn het juist ongebruikelijke films als deze en Black Swan (2009) die een mens de hoop geven dat Hollywood meer is dan alleen een cynische filmfabriek.

[The Prestige | Blu-Ray | Regio: 2]

Advertenties

3 gedachten over “Magische technologie

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s