Duivelse teleurstelling

Soms kijk je naar een film en is het pas tegen het einde duidelijk wat je zojuist hebt gezien. Niet elke film hoeft een vlot lopend verhaal te hebben om je geboeid aan de buis te houden. The House of the Devil (2008) is zo’n film die met de snelheid van een dikke slak op een hete zomermiddag voortbeweegt. Dat zou niet erg zijn, ware het niet dat het nooit de genrefilms die het imiteert weet te overstijgen.

Het is een typische horrorfilm. De jonge Samantha (Jocelin Donahue) heeft het maar moeilijk om aan haar financiële verplichtingen te voldoen, maar ziet op een dag op haar schoolcampus een blaadje hangen waarop een babysitter wordt gezocht. Een belletje naar de familie Ulman brengt haar uiteindelijk bij hun thuis en natuurlijk klopt het een en ander niet.

Mr. Ulman (Tom Noonan) geeft toe dat ze helemaal geen babysitter nodig hebben, maar iemand die een avondje op oma past. Ulman zou het normaal zelf allemaal doen, maar moet deze avond een maaneclips bijwonen met zijn vrouw, gespeeld door Mary Woronov. Bij Samantha’s vriendin Megan (Greta Gerwig) gaan alle alarmbellen af, maar Samantha kan geen nee zeggen tegen Ulmans bod van 400 dollar, dat naar eigen zeggen “te goed is om waar te zijn.”

Dat is het natuurlijk ook en het grootste deel van de film breng je als kijker met Samantha door in een ogenschijnlijk verlaten huis. Het zijn telkens kleine dingen die niet lijken te kloppen, maar de jonge studente laat zich niet door haar verbeelding gek maken. Dat dit uiteindelijk in haar nadeel zal werken is al duidelijk voordat je de film überhaupt in je speler doet, maar het is natuurlijk ook deels de charme van het genre.

Het grote probleem met The House of the Devil is echter dat alle opbouw uiteindelijk een zeer teleurstellende pay-off heeft. Regisseur Ti West weet duidelijk hoe je een eng huis in beeld moet brengen, maar van spannende climaxen heeft hij geen kaas gegeten. Het grote geheim van het huis is namelijk dat de Ulmans in werkelijkheid een groepje satanisten zijn en het is Samantha’s voorrecht om opgeofferd te worden aan de duivel.

Het laatste kwartiertje omtoveren tot een soort satanische variant op Saw zou geen slecht idee zijn geweest, maar de Ulmans blijken slecht voorbereid op hun ritueel. De film heeft uiteindelijk niet per se een goed einde voor Samantha, maar als kijker blijf je achter met een gevoel van bedrog. Als een ballon die alsmaar verder wordt opgeblazen spat de film uit elkaar met een amateuristische anticlimax dat qua teleurstelling sterk doet denken aan The Langoliers (1995).

Het is jammer dat de film niet meer wist te doen met het clichématige verhaal, want visueel is het zeer goed vormgegeven. Het verhaal speelt zich in de jaren tachtig af en zaken als taalgebruik, technologie en muziek komen zeer tijdgetrouw over. De film maakt ook veelvuldig gebruik van ouderwetse camerahoeken, hetgeen het in combinatie met sfeervolle pianomuziek een beetje een Resident Evil gevoel geeft. Let wel, de originele videogame en niet de film.

Grote filmkorrels maken het ouderwetse plaatje compleet, hoewel dit meer stoorde op de Blu-Ray versie dan iets toevoegde. Mocht je de film alsnog willen zien dan zou het geen slecht idee zijn om het op een ouderwetse CRT televisie te kijken zodat het beeld het meest tot zijn recht komt.

De vraag is natuurlijk of je de film eigenlijk wel wilt zien. Als je van zeer voorspelbare films met een teleurstellend einde houdt dan raad ik hem zeker niet af. Fans van Dee Wallace kunnen het ook overwegen, aangezien deze iconische actrice een minuscuul bijrolletje heeft in het intro. De film is zonder meer sfeervol, maar anderhalf uur is wel heel veel tijd om aan een matig einde te verspillen. Het is uiteindelijk een moderne take op een eeuwenoud genre, waarbij West maar deels lessen uit het verleden heeft getrokken. Net zoals Samantha in de film kan je als kijker wellicht beter naar iets als Night of the Living Dead (1968) kijken.

[The House of the Devil | Blu-Ray | Regio: 2]

Advertenties

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s