Hard kont schoppen

Soms komt een slecht idee alsnog goed tot zijn recht op het scherm. Neem bijvoorbeeld Kick-Ass (2010), een film over een jongen die geïnspireerd door striphelden zijn stad een beetje veiliger wilt maken. Het klinkt als een kindervriendelijke Death Wish film, maar dankzij de juiste mix van harde actie, Amerikaanse braafheid en Nicolas Cage werd het alsnog een plezierige film.

Wereldverbeteraars heb je in alle soorten en maten. Of het nou soldaten zijn die vechten voor hun vaderland of burgers die doen wat de politie zou moeten doen, opkomen voor je eigen principes is een oeroud thema in films. In Kick-Ass zien we hoe Dave (Aaron Johnson) zijn buurt een beetje veiliger probeert te maken. Geïnspireerd door fictieve helden als Spiderman en Batman besteld hij op internet zijn eigen kostuum en doet hij zijn beste Charles Bronson imitatie als buurtheld Kick-Ass.

Om vervolgens neergestoken en overreden te worden.

De film schuwt er gelukkig niet voor om te laten zien hoe gevaarlijk het concept van eigen rechter spelen kan zijn. Dit moment van zwakte wordt echter op slimme wijze gebruik om Dave sterker te maken. Dankzij zijn verwondingen zijn een heleboel zenuwuiteindes afgestorven, waardoor hij bijna geen pijn meer voelt. Het vecht toch een stuk makkelijker tegen gespuis als ze je geen pijn kunnen doen.

De lokale heldendaden van Kick-Ass gaan ook niet onopgemerkt voorbij aan Big Daddy (Nicolas Cage) en zijn dochter Hit-Girl (Chloë Grace Motetz). Dit gelouterde duo berecht criminelen op de ouderwetse manier. Waar Kick-Ass met twee stokken vecht schieten vader en dochter met weinig genade hun doelwitten neer. Niks nieuws voor Nic Cage, maar het is verrassend om een klein meisje dit ook te zien doen. Hit-Girl schuwt ondanks haar jonge leeftijd niet voor het afhakken van ledematen en het gericht op hoofden schieten van criminelen.

Voor een film die op het eerste gezicht de absurde wereld van stripboeken probeert uit te beelden zit het verhaal nog verrassend vernuftig en gegrond in de realiteit in elkaar. Dave komt in zijn vrije tijd op voor de goede principes van zijn medeburgers, maar zou alles het liefst inruilen voor een prettig leven met Katie (Lyndsy Fonseca). Big Daddy trekt op zijn beurt ten strijde tegen de onderwereld die zijn vrouw heeft vermoord, maar zou het liefste een normale jeugd voor zijn dochter zien.

De personages zijn opvallend menselijk, hoewel het geweld tegen het einde van de film zeker onmenselijke proporties aanneemt. Gelukkig zit er de nodige humor in Kick-Ass, waardoor de enigszins droevige ondertonen nooit de bovenhand krijgen. Niet dat een film met volwassen thema’s niet deprimerend mag zijn, maar gekostumeerde helden neem je nou eenmaal niet zo snel serieus.

Nee, de droogheid waarmee Kick-Ass stripboeken imiteert is zelfs verfrissend te noemen. Al jaren lang worden de meest banale comics omgetoverd tot films, terwijl je als kijker wordt geacht het serieus te nemen. Kick-Ass verschilt echter van doorsnee stripboekverfilmingen doordat de schrijvers zich bewust waren van de inherente absurdheid van comics. Ze hadden dan ook geen betere acteur kunnen uitkiezen dan Nicolas Cage voor de rol als Big Daddy.

Gekleed in een gepantserde outfit lijkt hij als twee druppels water op Batman met een nepsnor. Cage speelt zijn rol redelijk ingetogen en toepasselijk genoeg vaderlijk. Je krijgt het idee dat hij de beste vader op aarde zou zijn, ware het niet dat hij zijn dochtertje allerlei dodelijke vechttechnieken leerde in plaats van haar naar school liet gaan. Hit-Girl is als gevolg helemaal ontspoord en al veel verder in het leven dan de oudere Kick-Ass.

Het feit dat een elfjarig meisje doodleuk mensen vermoord en vrij grofgebekt is zorgde in het preutse Amerika nog voor de nodige commotie. Aan het optreden van Motetz zit inderdaad een ongemakkelijk randje. De bloedige scènes kan je nog wegrelativeren als acteerwerk, maar haar teksten liegen er niet om. Het is in principe een rol voor een gelouterde actieheld en niet voor een klein kind.

Gelukkig speelt ze haar rol met verve. Met het acteerwerk zit het sowieso goed en de meeste personages hebben meer diepgang dan je in eerste instantie zou denken. De film steekt ook visueel goed in elkaar, iets dat je wellicht ook mag verwachten van een stripfilm. Het zag er al uitstekend uit op DVD en ook de Blu-Ray versie is erg goed te pruimen.

Ik vond Kick-Ass uiteindelijk een verfrissende film in het comicgenre. De strijd van vigilante Kick-Ass brengt hem zowel als persoon als held naar onverwachte plaatsen en zijn hulp komt uit onverwachte hoek in de vorm van Nic Cage en de elfjarige Motetz. Toegegeven, de rol van Hit-Girl was af en toe twijfelachtig, maar aan de andere kant was een dergelijk personage tot nu toe ongehoord in Hollywood actiefilms.

De film kan nog het beste omschreven worden als een volwassen actiefilm voor tieners, schijnbaar gemaakt door tieners. Dave mist misschien het charisma en de mannelijkheid van een Charles Bronson, maar het harde geweld compenseert dat ruimschoots.

[Kick-Ass | Blu-Ray | Regio: 2]

Advertenties

Een gedachte over “Hard kont schoppen

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s