Bosman zoekt vrouw

Lang voordat er films als Harry Potter en Lord of the Rings waren was er Legend (1985). Aan fantasyfilms natuurlijk geen gebrek, maar dit soort spektakelstukken kom je maar zelden tegen. Hoewel mijn persoonlijke voorkeur uitgaat naar iets hardere fantasy films als Conan the Barbarian (1982) kan ik de familievriendelijke voorbeelden uit het genre meestal ook waarderen om hun grootse settings en creatieve kostuums. Wat dit betreft stelt ook Legend niet teleur.

Het is een verrassend simpele film die om de liefde tussen een jongen en een prinses draait. Jack (Tom Cruise) is een Tarzanachtige jongen die opgegroeid is in een bos. Hij kent en respecteert de natuur als geen ander. Lili (Mia Sara) is een jonge prinses met een onschuldig hart. Ze heeft echter een roekeloze kant, die onbedoeld de hele wereld in gevaar brengt als ze een eenhoorn wilt aaien.

De toepasselijk genaamde Darkness (Tim Curry) heeft namelijk een plot beraamd om de wereld in duisternis te onderwerpen. Het enige wat hij hiervoor hoeft te doen is de enige twee levende eenhoorns te vermoorden. Klinkt als een simpel plan, ware het niet dat hij niet bovengronds kan komen zolang er daglicht is. Hier komt prinses Lily om de hoek kijken, die onbewust de eenhoorns blootstelt aan gevaar en zodoende Darkness in de kaart speelt.

Voor een fantasyspektakel is de cast nog vrij klein gehouden. Behalve de genoemde Tom Cruise, Tim Curry en Mia Sara zijn er alleen noemenswaardige rollen voor een groepje kornuiten van Jack en de hulpjes van Darkness. De acteurs lijken hun rollen met plezier te spelen, hoewel Tom Cruise een beetje vreemd overkomt. Jack heeft nog het meeste weg van Michael Jackson die dolblij is dat hij de rol van Peter Pan mag spelen. Het is moeilijk voor te stellen dat dit dezelfde acteur is die vele jaren later zijn geloofwaardigheid zou verliezen door een scientology aanhanger te worden.

Tim Curry levert het betere acteerwerk. Lange tijd zien we hem alleen van de achterkant, maar als Darkness vol bombarie door een spiegel stapt is het duidelijk dat we hier met de duivel te maken hebben. Hoeven als voeten, horens groter dan Arnold Swarzeneggers spierballen en een huid zo rood dat hij wel te lang in het vuur moet hebben gezeten. Mia Sara lijkt perfect gecast als de onschuldige prinses en heeft later nog een mooie dansscène die sterk aan Black Swan (2010) doet denken, iets dat als een compliment gezien mag worden.

De echte magie van Legend zit echter niet in het acteerwerk of de personages, maar in de wereld zelf. Regisseur Ridley Scott is blijkbaar niet alleen goed in het neerzetten van duistere buitenaardse werelden zoals in Prometheus (2012), maar ook in het tot leven brengen van groene bossen. Elke scène die in daglicht afspeelt is gevuld met bewegende bomen, beesten in de voor- en achtergrond en bloesems die door de lucht waaien. Het is haast alsof een klassieke Disney film tot leven is gekomen, iets wat ook tegenwoordig nog steeds een zeldzaamheid is.

De film is echter zeker niet perfect. Ondanks het visuele krachtvertoon en goede optredens van de hoofdpersonen is het verhaal simpelweg niet bijster origineel. Het is alsof de schrijvers een checklist hadden van interessante sprookjes en daarop één voor één de goede elementen wegvinkten. Beter goed gestolen dan slecht bedacht, maar ik zou graag een lans breken voor originaliteit.

De versie op Blu-Ray is overigens de zogeheten Ultimate Edition. Deze is langer dan de internationale bioscoopversie en heeft ook Jerry Goldsmiths soundtrack. Omdat extra scènes van een answer print afkomstig zijn is het soms net alsof je naar een videoband zit te kijken, maar volgens Ridley Scott is dit desondanks de beste versie van de film.

Legend is uiteindelijk niet de eerste film waaraan je denkt als je de namen van Scott, Cruise of Curry hoort en het is jammer dat een film met dergelijke hoge productiewaarden dankzij het onoriginele verhaal niet volledig tot zijn recht is gekomen. De film is niet voor iedereen, hoewel het voor fans van grootse fantasy films verplichte kost is vanwege de mooie settings en make-up effecten. Andere mensen kunnen wellicht beter Lord of the Rings kijken.

[Legend – Ultimate Edition | Blu-Ray | Regio: 2]

Advertenties

Een gedachte over “Bosman zoekt vrouw

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s