Gevangen in een slechte film

En toen was er Alien3 (1992). Helaas was de film zo slecht dat men in 2003 een zogeheten Assembly Cut uitbracht om te redden wat er te redden viel. Na onlangs ook al de alternatieve versies van Alien (1979) en Aliens (1986) gezien te hebben lag het voor de hand dat ik deze versie ook een kans gaf, hoewel ik daar achteraf spijt van heb.

De Alien reeks is nog verrassend divers. Het origineel was een spannende ruimtethriller, terwijl het vervolg een heftige actiefilm was. Alien3 gooit het weer over een andere boeg en is een schizofrene actiefilm gemixt met momenten van een gevangenisfilm. Je zou denken dat de toevoeging van een intimiderend monster als de xenomorph genoeg zou zijn om iets speciaals van de film te maken, maar debuterende regisseur David Fincher sloeg de plank volledig mis.

Toegegeven, het eindproduct is waarschijnlijk niet geheel zijn schuld. Als we de verhalen mogen geloven was Fincher al begonnen met het opnemen van scènes voordat het script afgerond was, omdat 20th Century Fox per se een nieuwe Alien film wilde hebben. Dat de “we zien wel waar het schip strandt” methode geen garantie is voor succes moge duidelijk zijn.

Helaas heeft de nieuwe Assembly Cut nauwelijks geholpen. Sterker nog, het extra materiaal mag de film uiteindelijk wel coherenter maken dan de originele release, maar in feite worden er alleen maar meer zwakke scènes op een toch al teleurstellende film gegooid.

De film opent direct waar zijn voorganger ophield. Ripley (Sigourney Weaver) ligt samen met de drie andere overlevenden in een stasispod aan boord van het ruimteschip Sulaco. Als onverhoopt het brandalarm afgaat wordt het gedeelte met de slapende bemanning de ruimte in geschoten. Dit onderdeel maakt vervolgens een noodlanding op planeet Fiorina 161, een niemandsland met daarop een gevangenis voor het grootste uitschot van ons zonnestelsel.

In een belachelijke twist overleeft alleen Ripley de crash. Korporaal Hicks, Newt en Bishop (Lance Henriksen) sterven offscreen een onceremoniële dood. Een gehavende Ripley moet zich vervolgens staande zien te houden in een gezelschap mannen dat begrijpelijk genoeg maar aan een ding kan denken. De gevangen zijn veroordeeld voor de allerergste misdaden, maar kunnen desondanks vrij bewegen door de gevangenis. Een eersysteem zorgt ervoor dat iedereen zijn verplichtingen nakomt. Totdat er een vrouw en een monster binnen komen gewandeld natuurlijk.

De hele setting ligt niet voor de hand, net zoals het feit dat alleen Ripley de reis overleeft nergens op slaat. Als vervolg op Aliens is het een aanfluiting, maar ook op zichzelf genomen werkt de film niet. Zo zijn de gevangenisbewoners zowel qua uiterlijk als persoonlijkheid nauwelijks van elkaar te onderscheiden, op een priester na. Deze Dillon (Charles S. Dutton) is een heuse quotemachine, maar zijn preken werken vooral goed in trailers. Vergeleken met zijn collega’s lijkt hij zwaar te over acteren, hoewel je waarschijnlijk ook mag stellen dat het acteerwerk van de overige acteurs veel te wensen over laat.

Extra teleurstellend is de portrettering van Ripley en de xenomorph. Ripley toonde zich in Aliens al bij vlagen een over-the-top actieheldin, maar het was wel een consistent optreden. In Alien3 lijkt Sigourney Weaver niet te weten wat ze met haar personage aan moet, want het ene moment is ze de vastberaden vrouw uit deel 2 en het andere moment ligt ze zonder reden met een dokter in bed. Het is allemaal erg willekeurig en dan scheert ze ook nog eens haar haar af voor een wel heel unieke look.

De xenomorph wordt helaas ook niet in het beste daglicht gepresenteerd. Om onverklaarbare redenen is het een ander type dan in Aliens, hoewel een voorganger van dit monster wel al in de vorige film aan boord van Ripleys schip was geklommen. Dat is nog tot daar aan toe, maar het excuseert niet de belabberde special effects. Was het echt zo moeilijk om een man in een monsterpak te stoppen of een goede pop te gebruiken? Op een paar close-ups van het monsters gezicht na komt elke scène met het monster regelrecht amateuristisch over.

Ook de karakterisering van het monster is vreemd. Halverwege de film stelt Ripley dat Aliens bang zijn voor vuur, maar op het einde van de film wordt er gesmolten lood over het beest gegoten waarna deze vrolijk uit zijn loden bad springt. Ook maakt de Alien niet langer nesten om zijn slachtoffers in te bewaren. Vreemd, aangezien hij meer dan de helft van de gevangen ontvoerd of vermoord.

Ik zou een slechte Lance Henriksen fan zijn als ik niet even stilstond bij zijn dubieuze bijrol. Het ontbeert de gevangenis aan allerlei praktische zaken, wat Ripley noodzaakt om het verwoeste lichaam van androïde Bishop uit het wrak van haar schip te halen. Bishop ziet in dat hij niet meer te redden is en vraagt Ripley hem te deactiveren. Het is een verrassend goede scène en dit personage krijgt waarschijnlijk het meest waardige einde van wie dan ook in de hele serie.

Tenminste, totdat hij helemaal op het einde van de film andermaal verschijnt, ditmaal als een mens met dubieuze motieven. Het is leuk om Lance Henriksen even te zien in een flamboyante woestijnoutfit, maar de scène doet totale afbreuk aan zijn eerdere personage. Het einde van de Assembly Cut is overigens aangepast ten opzichte van het origineel, vermoedelijk om de overgang naar Alien Resurrection makkelijker te maken. De manier waarop het is aangepast doet je als kijker waarschijnlijk het hoofd schudden.

Het is erg jammer dat de film uiteindelijk is wat het is, Assembly Cut of niet. Het voegt niks toe aan de serie in zijn geheel en doet afbreuk aan een boel personages. Een productiehel leidde tot een ongefocuste film vol met overbodige en oninteressante scènes. Haal ze er allemaal uit en je hebt een veel slechtere versie van de originele Alien film. David Fincher zal wijze lessen hebben getrokken uit dit project, want na Alien3 schoot zijn carrière omhoog. Helaas kunnen de acteurs verbonden aan deze gedoemde film niet hetzelfde zeggen.

[Alien3 – Assembly Cut| Blu-Ray | Regio: 2]

Advertenties

Een gedachte over “Gevangen in een slechte film

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s