Tussen zonlicht en zwaartekracht

Of Victor even met zijn bolle kop voor de zon wilde gaan staan. Broerlief Moni was in een artistieke bui en probeerde het levendige weiland vast te leggen op een foto. De zon gooide echter roet in het eten met een ongewenste oranje gloed over een paar bloemen. Victor blokkeerde braaf de zon en dacht terug aan de tijd dat hij zelf een zon was in het obscure GBA spel Orbital.

Als supermensen of zelfs goden spelen kan je maar zo vaak doen voor het saai begint te worden. In een ander tijdperk bevond Victor zich in een ander land, met een ander soort videogame. Orbital was alles behalve een mainstream game aangezien het letterlijk en figuurlijk om hemellichamen in de diepe ruimte draaide. Victor speelde voor de verandering niet als een nietige aardbewoner, maar als een nietige zon op zoek naar sterrenstelsels om op te slokken.

Zwaartekracht en massa waren de sleutelwoorden. Net zoals een mier nog geen grasspriet kan vertrappelen kon de kleine ster niks beginnen met de grote reuzen die hij in het heelal tegenkwam. Nee, hij moest klein beginnen. Victor stuurde zijn sterretje richting een net zo kleine zon, waarna de twee samensmelten en een maatje groter werden. Het was als het ware spacesex waarbij de ouders opgingen in hun kind. Een gedachte die alleen maar storend is wanneer je er te lang over na denkt.

Het spel bracht Victor vaak in hogere sferen vlak voor het slapen gaan. Het innovatieve spel was voorzien van uiterst minimalistische graphics en de soundtrack was even sereen als slaapverwekkend. Victor stelde de ruimte vaak voor als een grote donkere leegte en ontwikkelaar Skip deelde duidelijk deze visie. Alsof de ruimte een zwembad was gevuld met de kleur zwart moest Victors eenzame ster op zoek naar soortgenoten. Hoe groter zijn massa hoe groter de planeten en sterren waren die het in zijn baan kon laten bewegen. Het was niet alleen een leuke game, maar ook een mooie metafoor voor de lange weg naar succes.

De mentale trip richting de kosmos was ook vaak even hard nodig als het leuk was. Vermoeid van een lange intensieve dag in het buitenland crashte Victor geregeld rond een uur of 1 ’s nachts in zijn bed. Hij was kapot, maar had wel nog iets nodig om zijn hersens te herkalibreren. Nachtelijke avonturen in de stad, voetbal kijken op internet: het hielp allemaal wel, maar een game als Orbital raakte hem directer.

Versuft en fucked-up lag hij in zijn bed met de GBA in zijn rechterhand. De opzet van het spel was zo simpel dat het met slechts twee knoppen gespeeld kon worden. Dit kwam goed uit, want meer hand-oog coördinatie kon Victor tijdens dergelijke nachten ook niet aan. “Pwuuuuuuuuuuh” Met het geluid dat een afgedankte alkaline batterij zou maken op zijn sterfbed bewoog Victors sterretje enthousiast richting zijn toekomstige partners. Net zoals een ster uiteindelijk supernova gaat was ook Victors energie vaak op voordat de missie volbracht was. Geen galactische explosie echter in Victors bed, maar een mentale implosie.

Licht verdween en ook Victors bewustzijn ging op in de duisternis. Toch voltrok elke ochtend daarop het wonder van de Big Bang. Opeens was er licht! Geluid kwam van alle kanten. Een wekker ging af, buiten reden ambulances en soms hoorde hij in de verte zelfs het geluid van de liefde. Het was niet logisch. Bevond Victor zich dan niet in de totale zwartheid van de ruimte? Blijkbaar niet. In deze wereld was er geen plaats voor duisternis.

En daar bevond hij zich dan, ver weg van hemellichamen en zelfs de stad, midden in een weiland. Victor vond het grappig dat hij als mens in ieder geval licht kon blokkeren. Het ontbrak hem aan massa om zijn eigen zwaartekracht te generen, maar hij was groot genoeg om zijn broer te helpen gewoon door te bestaan. Hij was relatief simpel, net zoals de sterren in Orbital. Maar hij was er wel, kosmisch gezien een overwinning op zich!

[bit Generations: Orbital | GameBoy Advance | Regio: Japans]

Advertenties

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s