Kortstondige vrede

De zomer van 1995, dat waren nog eens hete dagen. Het was zo’n mooi weer dat Victor besloot zich ziek te melden op school. Hij redeneerde dat hij de resterende dagen van zijn jeugd toch zou slijten in schoolbankjes, dus elke kans om te genieten van het mooie weer was mooi meegenomen. Zijn moeder leek er geen problemen mee te hebben, onder de voorwaarde dat hij meeging die ochtend naar de lokale Makro. Een verloren ochtend, maar de rest van de dag alsnog vrij; goede deal!

Victor had het appeal van de Makro nooit goed begrepen. Tegen dezelfde prijzen of zelfs hoger dan in andere winkels lagen er alleen maar standaard goederen in de schappen. Gelukkig hadden ze er wel videogames en Victor ging graag even snuffelen in hun budgetbak. Het mooie van dit soort groothandels is dat oude producten zonder enige discriminatie vaak voor dumpprijzen voor het oprapen waren. Victor had niet kunnen voorzien wat hij er die dag aan zou treffen, want voor minder dan twintig gulden lag daar Super Metroid. Het had er alle schijn van dat dit een hele mooie dag ging worden.

Hij had natuurlijk niet genoeg geld op zak om Nintendo’s meesterwerk te kopen. Geld sparen, dat was iets voor oude mensen. Met de nodige moeite wist hij zijn moeder te overtuigen dat ze het voor deze prijs maar beter toch voor hem mee kon nemen. Het originele Metroid had hij nooit gespeeld, maar hij was op de hoogte van de goede reputatie dat dit spel genoot. Iets over kwaadaardige kwallen in de ruimte ofzo. Het doosje van Super Metroid pronkte nog met het feit dat het spel op een 24 MEG cartridge stond, alsof dat een relevant feit was voor de gemiddelde consument. Voor Victor en menig andere jonge gamer was de afbeelding van intergalactische premiejager Samus Aran die op een rode draak schoot al meer dan genoeg informatie.

In de auto op weg naar huis bladerde de jonge Victor driftig door de handleiding, genietend van de sfeervolle tekeningen en screenshots. Het spel zag er een stuk volwassener uit dan de gemiddelde Super NES titel en leek meer op een Mega Drive game dan iets dat Nintendo gemaakt zou hebben. Dat beloofde veel goeds, want games als Actraiser en Super Castlevania IV behoorden ook tot zijn favorieten en waren ook duidelijk gericht op een wat oudere doelgroep.

Eenmaal thuis aangekomen smeerde Victor zich snel een boterham met pindakaas en ging eens goed voor zijn nieuwste aanwinst zitten. Gordijnen dicht en geluid aangesloten op de hifi-installatie die hij van zijn opa had gekregen. “The last Metroid is in captivity. The galaxy is at peace.” Het was alsof een torenhoge vloedgolf zojuist zijn brein had overspoeld, Super Metroid opende gewoon met een ingesproken intromontage! De presentatie was als geen enkele game die hij ooit gespeeld had en na het intro werd al snel duidelijk dat de graphics en de muziek ook van zeer hoge kwaliteit waren. Met elke nieuwe kamer die hij betrede werd zijn kwaliteitmeter opnieuw gekalibreerd en werden oudere games in een verouderd daglicht gesteld. Super Metroid was niet alleen beter dan de rest, maar zijn tijd ook ver vooruit.

Tegen de avond kwam Victors vader ook even de kamer binnen. “En jong, leuke dag gehad?” Victor verzweeg maar dat hij niet naar school was geweest, maar beaamde wel de leukheid van de dag. “Ja, het was zo’n mooi weer he, dan is het altijd goed.” Het originele plan om buiten rond te hangen was natuurlijk totaal in het water gevallen, want Victor zat als een kluizenaar in zijn donkere kamer het universum vrij te weren van ruimtepiraten. “Nieuw spel?” vroeg zijn vader argwanend, maar nog voordat Victor dit kon ontkennen volgde vader Gladpeek zijn eigen woorden al op: “ook al is het een kutspel, het heeft wel geweldige muziek.” Dat had het zeker.

Victor was Brinstar aan het verkennen en de duistere grotten zaten vol met vreemde flora en fauna. Elke kamer had zijn eigen uitdaging en de planeet Zebes was onderverdeeld in honderden van dit soort ruimtes. De uren vlogen voorbij en voor hij er erg in had zat Victor weer in de schoolbankjes. Gelukkig was het binnenkort zomervakantie en had hij genoeg tijd om alle hoeken en gaten van Super Metroid in detail te verkennen. Tijdens deze reis zou hij nog absurd gigantische heersers tegenkomen, evenals legendarische wapens als de Screw Attack bemachtigen. Aan het einde van de rit wachtte Mother Brain, die haar eigen noodlot over zichzelf afriep door weinig genade te tonen voor de super Metroid naar wie het spel vernoemd was.

Super Metroid was een baanbrekende game die het medium naar nieuwe hoogtes stuwde. Victor prees zich gelukkig dat hij dit mee mocht maken voor een prikkie, hoewel een product van zo’n hoge kwaliteit natuurlijk ook gewoon twee keer de nieuwprijs waard was geweest. Het zou acht jaar duren voordat Samus Aran weer de ruimte ging verkennen in een game, een feit dat aantoonde dat ook Nintendo niet echt wist hoe ze deze ervaring konden verbeteren. Een volwassen Victor zou vele jaren later trouwens hetzelfde trucje andermaal flikken, toen hij in diezelfde Makro Metroid Prime Trilogy voor vijf euro zag liggen. Maar dat is een verhaal voor een andere keer.

[Super Metroid | Super NES | Regio: PAL]

11 reacties

Opgeslagen onder Digi-taal, Space Maand

11 Reacties op “Kortstondige vrede

 1. Pingback: Daar gaat de aarde | patraversus

 2. Pingback: De aanhouder wint | patraversus

 3. Pingback: Held op bezoek bij ninja | patraversus

 4. Pingback: Wat is een man? | patraversus

 5. Pingback: Herkansing in monochroom | patraversus

 6. Pingback: Opzwepende actie | patraversus

 7. Pingback: Worstelen tussen leven en dood | patraversus

 8. Pingback: Denk aan je trommelvliezen | patraversus

 9. Pingback: Terug naar het nulpunt | patraversus

 10. Pingback: Het leven onder de grond | patraversus

 11. Pingback: Giet er wat heilig water over | patraversus

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit / Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit / Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit / Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit / Bijwerken )

Verbinden met %s