Ze kwamen uit de ruimte

In zijn verveeldheid pakte Victor de DS er maar weer eens bij. Onlangs had hij Aliens Infestation nog uitgespeeld, maar het liet vooral een leeg gevoel achter. De combinatie van doelloos level design en repetitieve gevechten deden hem snakken naar een echte shoot ‘em up. Veel echter dan Contra 4 zou het niet worden op de DS, hoewel hij ook daar tegen opzag aangezien het door dezelfde prutsers als Aliens was gemaakt. Gelukkig kwam Contra 4 gebundeld met de NES versies van Contra en Super C.

Contra op de NES, dat waren nog eens tijden. Gewapend met absurde geweren gingen twee Rambo-achtige figuren met een ontbloot bovenlichaam de strijd aan tegen een buitenaards leger op een tropisch eiland. Het was een echt jaren 80 product, dat overliep van testosteron en je 10 keer mannelijker liet voelen. Victor dacht aan de setting en moest opeens denken aan Gerard Jolings “Ticket to the Tropics.

Gerards meesterwerk wist het verlangen naar een ander bestaan krachtig uit te drukken in een tijdloze zomerhit. Hoewel hij vermoedelijk een mondain vakantiebestaan op de Bahamas beschreef in zijn nummer riep het bij Victor vooral gevoelens op van middernachtelijke infiltratie in een buitenaardse legerbasis op een tropisch paradijs. De soldaten hadden inderdaad een ticket naar de tropen op zak, maar ook automatische machinegeweren, een vlammenwerper, een laserpistool en een experimenteel shotgun.

Fuck ja, de tropen waren precies wat Victor nodig had. Snel skipte hij alle menu’s van Contra 4 en voor hij het wist nam hij de controle over een commando genaamd Bill in het originele Contra. “Pieuw pieuw pieuw,” het standaard geweer klonk niet echt indrukwekkend, maar gelukkig dropte een onbemand vliegtuigje al snel een automatisch machinegeweer. De hemel was kristalhelder en onder het liefkozende maanlicht dook Bill noodgedwongen een pittoresk meertje in om niks vermoedende vijanden zonder meedogen neer te schieten. Saboteurs hadden een brug opgeblazen en daar moesten ze voor boeten.

Het duurde niet lang voordat hij de vijandige basis was binnengedrongen om daar een supercomputer te vernietigen. Communiceren met de thuisplaneet was er nou niet meer bij en de monsterlijke soldaten uit de ruimte waren nou volledig overgeleverd aan de genade van deze macho supersoldaat.

Het spel bleek groter dan Victor kon herinneren. Hoe verder je in de wereld van Contra door wist te dringen hoe vreemder de vijanden werden. Ironisch genoeg was het hele laatste level geïnspireerd door de Alien films en Victor kon het niet laten om op te merken hoeveel beter dit ene laatste level was dan het hele Aliens Infestation spel bij elkaar.

Dit is echt zo veel beter dan Infestation. Ja, natuurlijk is het een schaamteloze rip-off van Alien, maar het speelt zo veel beter dan dat DS spel. De eindbaas is gewoon een kloppend hart dat bewaakt wordt door facehuggers, Konami was hun tijd ver vooruit met dit soort vage scenario’s.

Een kloppend hart is natuurlijk geen intimiderende eindbaas, maar dat maakte het des te memorabeler. Weerloze harten en hersens waren sowieso een favoriete verschijning in Konami games. Je kan stellen dat hoe harder een Konami game in die tijd was hoe makkelijker de eindbaas zou zijn. Victors skills waren door de jaren heen duidelijk afgenomen en hij moest terugvallen op de Konami code om het einde van het spel te halen. Hij kon de fabriek infiltreren zonder dood te gaan, maar daarna ging het steevast fout. Met 30 levens in plaats van 3 had je toch net dat beetje extra bewegingsruimte om een fout te maken.

Nou hij zowel Aliens Infestation als Contra had uitgespeeld wist Victor even niet meer wat hij moest doen. Metal Slug 7 lag voor de hand, maar deze 8-bit actie smaakte naar meer. Tijd om in Super C andermaal een ticket naar de tropen te kopen en een hele nieuwe buitenaardse invasie met hard geweld af te slaan!

[Contra | NES / Nintendo DS | Regio: Amerika]

Advertenties

6 gedachten over “Ze kwamen uit de ruimte

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s