De kogel is door de kerk

Charles Bronson heeft al lang de vraag beantwoord of eigen rechter spelen wenselijk is of niet. Als niemand anders voor fatsoen en veiligheid opkomt dan is burgerlijke ongehoorzaamheid nog zo’n slecht idee niet. Twee ruige Ieren komen hier ook achter in The Boondock Saints (1999), een keiharde actiefilm met vlagen van absurdistisch acteerwerk.

Daar zit je dan in je stamkroeg als er opeens drie maffiosi binnenkomen. Ze slaan dreigende taal uit naar de eigenaar, wat natuurlijk niet kan. Gevolg is een gevecht tussen de stamgasten en de maffiosi, die uiteraard het onderspit delven. Dit is de onwaarschijnlijke aanleiding voor broers Connor (Sean Patrick Flanery) en Murphy MacManus (Norman Reedus) om de wijk Hell’s Kitchen schoon te weren van criminaliteit.

Hun methodes zijn minstens net zo misdadig als die van de boeven die ze aanpakken, maar als de politie de buurt niet veilig houdt dan moet iemand anders het maar doen. De broers zijn meedogenloos in hun aanpak, ogenschijnlijk geïnspireerd door actiefilms. De lokale politie heeft geen idee wat er aan de hand is, hoewel FBI agent Paul Smecker (Willem Dafoe) al snel door lijkt te hebben dat hij met vigilantes te maken heeft.

Smecker is een natuurtalent als het op misdaadscènes reconstrueren aankomt. Hij legt aan zijn collega’s uit wat er waarschijnlijk is gebeurd en de film beeld vervolgens zijn vermoedens uit. Deze manier van expositie afwisselen met actiescènes is zeer doordacht en komt dankzij de vlotte montage goed tot zijn recht. Smecker is een zelfverzekerde homofiele alfaman die alles beter weet, terwijl de broers MacManus vaak op cartooneske wijze misdadigers met grof geweld om het leven brengen.

De film mixt humor en hard geweld op onsubtiele wijze, wat prima werkt. Vreemd genoeg zijn de twee hoofdrolspelers Flanery en Reedus het meest sober in hun acteerwerk. De echte kwaliteit van de film ligt in het acteerwerk van de ondersteunende acteurs. Zo wordt het personage van Defoe steeds excentrieker. We hem tegen het einde fantaseren hoe hij bij een aanslag aanwezig was en ook zien we hem verkleed als een vrouw een huis infiltreren.

De acteur die de boezemvriend van de broers speelt (David Della Rocco) levert zowaar een Nicolas Cage-achtige performance. Rocco – vernoemd naar zijn acteur? – heeft meerdere meltdowns, met als humoristisch hoogtepunt de onbedoelde explosie een kat. Verder wordt een van de maffiosi gespeeld door Ron Jeremy, een vroeg teken dat we de film niet geheel serieus hoeven te nemen.

Eigenlijk is het bizar dat de film zo vermakelijk is als hij is. Het verhaal is immers flinterdun. Sterker nog, menig direct-naar-DVD film van Stephen Seagal heeft een complexer plot. Dergelijke hersendodende actiefilms beschikken echter niet over de capabele acteurs die in The Boondock Saints opduiken, terwijl het geweldgehalte zeker niet lager is dan DVD pulpfilms.

The Boondock Saints was dermate groot succes dat regisseur Troy Duffy 10 jaar na dato een vervolg uit mocht brengen. Hoewel het grootste deel van de originele cast hier ook in opduikt ontbreekt Defoe. Ik heb de film nog niet gezien, maar ik kan me niet voorstellen dat een vervolg nodig was, laat staan al te inspirerend is zonder Defoe.

Ik pas dus wel twee keer op voordat ik een overbodig vervolg aanschaf. De film heeft de transfer naar het Blu-Ray formaat goed doorstaan, hoewel de versie die ik heb gezien een E1 uitgave is, en zodanig geen enkele extra’s bevat. Logischerwijs is er niet eens een menu, hoewel dat eigenlijk ook wel prettig is, op een videobandachtige manier. Voordeel is wel dat je deze versie voor een prikkie op de kop kunt tikken. Fans van harde actiefilms én absurd acteerwerk raad ik The Boondock Saints ook dubbel en dwars aan.

[The Boondock Saints | Blu-Ray | Regio: 2]

Advertenties

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s