Zo doen broers dat

Boksfilms zijn vrijwel altijd geheel afhankelijk van alle zaken buiten het boksen om de film leuk te houden. The Fighter (2010) weet de fouten die in latere Rocky films zijn gemaakt te omzeilen, maar begaat gaandeweg zijn eigen fouten.

The Fighter is een verfilming van de jonge jaren van Micky Ward. Omdat het gebaseerd is op een echte bokser ligt de uitkomst van zijn carrière al vast en moet de film zich dus wel richten op de persoonlijke strubbelingen van Ward en zijn omgeving. Wat dit betreft wist regisseur David O. Russell te verassen met de casting van Mark Wahlberg als Micky en Christian Bale als zijn oudere broer Dicky Eklund.

Wahlberg speelt zijn rol erg ingetogen en sober, terwijl Bale op haast natuurlijke wijze de irritante en toepasselijk genaamde Dicky kleur geeft. In een andere film zou je het idee krijgen dat Bale de show probeert te stelen, maar hier lijkt het vooral een paardenmiddel te zijn om het levenspad van de beide broers onvermijdelijk te maken.

Micky leeft namelijk zijn hele leven al in de schaduw van zijn grote broer. Niet alleen dat, maar zijn moeder (Melissa Leo) houdt Dicky ook altijd de hand boven het hoofd en lijkt zijn zelfdestructieve gedrag niet te willen zien. Micky voelt zich benadeeld door zijn eigen familie, een gevoel dat versterkt wordt als hij Charlene (Amy Adams) ontmoet.

Als Micky ooit een echte man wilt worden, laat staan een bokswedstrijd wilt winnen, dan zal hij zich los moeten rukken van zijn familie. Dit is de crux van de film, maar het is niet echt interessant uitgevoerd. De film lijkt zich net zo te focussen op de naderende teloorgang van Dicky als op de problemen van Micky. Zo opent de film op een documentaireachtige wijze als we een cameraploeg Dicky zien volgen. Het ligt voor de hand dat het een documentaire over vergeten sporthelden zou zijn, maar het gaat tragisch genoeg over crackverslaafden.

Het probleem hiermee is dat Dicky van nature al alle aandacht opeist, dus een extra dimensie aan zijn teloorgang is niet nodig om zijn personage beter tot zijn recht te laten komen. Daarbij komt dat Micky de echte hoofdpersoon is. Hij zit opgesloten in zijn familie en komt behalve zijn vriendin en coach niet echt in aanraking met interessante figureren. Dat is jammer, want dit personage kon wel wat extra kleur gebruiken.

Micky’s coach (Mickey O’Keefe) en vader (Jack McGee) duiken ook op in de film en je krijgt het idee dat dit beide mannen zijn met een interessant verhaal. Toch krijgen ze bar weinig screentime en als ze al in beeld zijn dan worden ze de grond in geboord door Micky’s moeder. Dit is extra jammer aangezien O’Keefe in het echt ook de coach van Micky Ward was en dus een geloofwaardige extra dimensie aan niet alleen Micky, maar de film als geheel had kunnen geven.

Voor de opnames heeft men gebruik gemaakt van draagbare camera’s, wat voor een intiemer gevoel met de personages zorgt. De film ziet en klinkt uitstekend op Blu-Ray en voor fans van Micky Ward is het sowieso verplichte kost. Bale is zonder twijfel de ster van de film, met zijn verrassend realistische junkie look.

Mijn probleem met The Fighter zit hem in de rolverdeling. Zonder menselijk drama hou je immers weinig verhaal over in een boksfilm. De film laat wel degelijk drama zien, maar Micky Ward zelf is zo interessant nog niet en een film over Dicky had veel meer voor de hand gelegen. Bale acteert zijn personage erg goed – veel beter dan hij Batman speelt – en het is niet moeilijk voor te stellen hoe een film over de problemen van Dicky veel interessanter was geweest. De film zit ook vol met andere personages die allemaal net te weinig screentime krijgen. Rest een film die technisch goed verzorgd is met goed acteerwerk, maar die desalniettemin niet erg interessant is.

[The Fighter | Blu-Ray | Regio: 2]

Een reactie plaatsen

Opgeslagen onder Cinematiek!

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit / Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit / Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit / Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit / Bijwerken )

Verbinden met %s