Kom maar spelen jongens

Een film als The Warriors (1979) bewijst dat er veel mogelijk was in de Amerikaanse cinema van de jaren 70. Gebaseerd op een verhaal uit de Griekse oudheid zien we hoe een groepje bendeleden de straten van New York moet doorkruisen om heelhuids thuis te komen. Tijd om de Ultimate Director’s Cut maar eens op Blu-Ray te zien.

Een bendefilm gebaseerd op een Grieks verhaal werkt beter dan je zou verwachten. De film opent met een bijeenkomst van alle bendes in New York. Grote leider Cyrus (Roger Hill) wilt alle bendes verenigen, zodat ze de stad over kunnen nemen. Het voorstel wordt met applaus ontvangen, maar de laffe Luther (David Patrick Kelly) schiet Cyrus neer. Vervolgens is het ieder voor zich en breekt chaos uit.

Helaas voor de Warriors zijn zij aangewezen als schuldigen en is hun leider zojuist vermoord tijdens de onrust op de vergaderplaats. Onder leiding van Swan (Michael Beck) moet een achttal jongens zonder kleerscheuren de nacht zien door te komen. Interne onrust speelt ze ook parten, want de onstuimige Ajax (James Remar) is het er niet mee eens dat Swan de de facto leider is.

Tijdens hun lange tocht naar huis komen de Warriors nog veel andere gezichten tegen. Zo moeten ze te voet door het gebied van The Orphans, een relatief onschuldige bende. Toch komen ze hier in de problemen als de nymfomane Mercy (Deborah van Valkenburgh) haar aanwezigheid laat merken. Ze breekt met The Orphans en gaat achter de stoerdere Warriors aan, dit tot groot ongenoegen van Swan.

Met meerdere stoorzenders zowel intern als extern is het niet verwonderlijk dat de Warriors regelmatig in de problemen komen. De film is niet bang om permanent afscheid te nemen van personages, wat de spanning zeker ten goede komt. De film is vrijwel geheel ’s nachts opgenomen en wordt begeleid door een heerlijke soundtrack aan de hand van Barry de Vorzon waarmee een unieke sfeer wordt neergezet.

Het is tegenwoordig moeilijk voor te stellen dat The Warriors een beruchte film was. Het glorificeert het bendeleven tot op zekere hoogte, maar de manier waarop bendes worden afgebeeld is regelrecht komisch. De Warriors hebben allemaal hetzelfde hesje, maar variëren verder enorm in uiterlijk. Andere bendes gaan een stap verder en gaan voor een geheel uniforme look. Zo waren er destijds blijkbaar bendes bestaande uit mime artiesten als we The Warriors mogen geloven. Ook de Baseball Furies zien er hilarisch uit, om nog maar te zwijgen over de Punks, die met hun tuinbroeken er als rolschaatsende Mario Brothers uitzien.

Het is uiteindelijk allemaal erg over-the-top, maar de film blijft een genot om te zien. De Blu-Ray versie is zoals al gezegd de Ultimate Director’s Cut en is behalve erg mooi ook een beetje langer dan de originele bioscoop versie. Deze versie is voorzien van comic-achtige effecten, die wat mij betreft niet nodig waren. Toch is de film dermate vermakelijk dat deze kleine smet op de presentatie het geheel niet naar beneden haalt.

Dergelijke bendefilms worden helaas niet meer gemaakt. Hoewel de setting weinig veranderd is door de jaren heen zijn bendefilms een stuk realistischer geworden. Op zich natuurlijk geen slechte ontwikkeling, maar het zijn vaak uiterst deprimerende films. The Warriors en tijdgenoot The Wanderers (1979) bieden juist een uniek perspectief, waarin het bendeaspect grootser en met minder tact wordt gepresenteerd dan het in werkelijkheid is. Een simplificering van de waarheid, maar wel een die voor vermakelijke films zorgt.

Dat de film in opgepoetste versie op Blu-Ray is verschenen spreekt boekdelen over het aanhoudende appeal van territoriale bendes. Het zal wel even duren voordat we ooit weer een gekostumeerde bendefilm te zien krijgen, dus check je favoriete filmhandel als je The Warriors nog nooit gezien hebt.

[The Warriors – Ultimate Director’s Cut | Blu-Ray | Regio: 1]

Advertenties

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s