Van snel naar harder

Tegenwoordig lijkt een beweging gaande waarbij content in games geminimaliseerd wordt zodat er later downloadbare extra’s op de markt gebracht kunnen worden. Schrijnend voorbeeld hiervan is de recente Ridge Racer voor de Playstation Vita. Ik zou me er aan ergeren, ware het niet dat ik nog steeds veel plezier heb met Ridge Racer 7 en alle andere racers dus lekker kan negeren.

Ridge Racer 7 kwam nog net op het punt uit dat Namco niet geheel uit extreem winstbejag handelde. Nadat de X-Box 360 eerder al Ridge Racer 6 had gekregen kon een versie voor de Playstation natuurlijk niet ontbreken. Dus poortte Namco deel 6 naar de Playstation 3, poetste ze het grafisch wat op en deden ze er een boel extra content bij. Voila, Ridge Racer 7 was geboren.

Cynische gamers zouden (terecht) op kunnen merken dat Namco maar minimale moeite deed om een beter product uit te brengen, meer een uitbreiding van Ridge Racer 6 dan een uniek deel in de serie. Hier is wat voor te zeggen, maar feit is wel dat het eindproduct een zeer puike racegame is geworden.

Net zoals in deel 6 en de Playstation Portable titels draait Ridge Racer 7 volledig om nitrous. Het was in het begin even wennen aan de aanwezigheid van turbo boosts in deze zeer traditiegetrouwe serie, maar in de praktijk is er niks aan de hand. Wat fans van F-Zero al langer wisten geldt ook hier: turbo boosts zijn geweldig!

Het geniale van het nitrous systeem is dat het onlosmakelijk is verbonden met driften. Al sinds de originele Ridge Racer is driften essentieel om een goede tijd neer te zetten in je race. Door goede drifts te belonen met meer nitrous in je nitro meter worden spelers dubbel geprikkeld om dit mechanisme al vroegtijdig te meesteren. Verschillende wagens hebben verschillende manieren van driften, dus experimenteren met meerdere voertuigen om je favoriete rijstijl uit te pluizen is een must.

De nitro meter vult sneller naargelang je harder door een bocht scheurt, dus er komt nog goede timing en zelfs strategie bij kijken om je meter optimaal te vullen. Is ie eenmaal vol dan activeer je je nitrous door op R te drukken, of je bewaart ‘m om later te gebruiken. Nieuw in deel 7 is de mogelijkheid om ook dubbele en driedubbele nitrous te gebruiken, waardoor je wagen op spectaculaire snelheden het asfalt tart.

Het gevoel van snelheid wordt heerlijk uitgebeeld op je televisie, want het spel draait in 1080p op een stabiele 60 frames per seconde. Ondanks dat Ridge Racer 7 een van de vroegere games op het systeem is zijn er tot op heden maar weinig andere games die dit kunstje weten te flikken. Chapeau dan ook voor de technische wonderkinderen van Namco die dit knappe staaltje programmeerwerk wisten te realiseren.

Een brute racegame mag het natuurlijk niet ontberen aan een harde soundtrack. Hoewel de nummers niet zo memorabel zijn als in bijvoorbeeld Ridge Racer Type 4 is het zeer toepasselijke muziek met harde bass en prikkelende instrumenten. Het is het soort muziek dat je op eigen risico in je eigen auto af zou spelen, wetende dat je zeker te hard zal rijden als je er naar luistert.

Gelukkig krijg je geen bekeuring in een videogame en scheur je met adrenaline gierend door je aders over de vele tracks. De meeste zal je uiteraard nog herkennen uit Ridge Racer 6, maar Namco was zo aardig om ook een paar nieuwe tracks voor de gelegenheid te maken. Opvallend is dat de wegen doorgaands een stuk breder zijn dan in de oude Ridge Racer games, maar er doen nou ook meer wagens mee per race. Aan de ene kant haal het de moeilijkheidsgraad een beetje naar beneden, maar aan de andere kant zijn de smallere wegens des te moeilijker door te komen als er een grote groep voor je rijdt.

Klein minpuntje is de selectie aan auto’s, die maar weinig inspirerend is. Daartegenover staat wel dat je ze helemaal kunt customizen en ook dit aspect is zeer doordacht ontworpen. Je rijdt in single player modus namelijk in de Ridge State Grand Prix, waarin je punten kunt winnen waarmee je nieuwe onderdelen kunt kopen. Hoe meer races je rijdt hoe meer aanbiedingen je zult krijgen in speciale Manufacturer Challenges, waarmee je nieuwe relaties met producenten aan kunt gaan zodat je uit meer onderdelen en wagens kunt kiezen. Geen enkele race wordt voor niks gereden in de Grand Prix modus en het zit uitstekend in elkaar.

Nadat je de Grand Prix hebt uitgereden kan je Extreme Battles vrijspelen, waarbij je veel moeilijkere races aan kunt gaan. Maar de echte levensduur van het spel wordt natuurlijk voor een groot deel bepaalt door de multiplayer mogelijkheden. Op dit punt stelt Ridge Racer 7 ook niet teleur, want de online races werken prima en ook in 2012 zal je nog genoeg tegenstanders in de lobbies van Namco tegenkomen.

Namco zou Namco niet zijn als je ook niet tegen betaling nieuwe content kon downloaden, maar op dit aspect is deel 7 gelukkig nog langs niet zo ver als Ridge Racer Vita. De schade is beperkt tot een selectie aan achtergrondmuziek. Nou zou ik graag ook andere muziek luisteren – de custom soundtrack functie van je Playstation 3 is geniepig uitgezet voor Ridge Racer 7 – maar het spel is ook goed te doen met de standaard muziek. In een moment van gulheid is het spel zelfs gratis gepatcht met 3D ondersteuning. Of veel gamers een 3D televisie hebben betwijfel ik, maar het is een mooie geste van Namco.

Als ik eerlijk ben is Ridge Racer 7 het hoogtepunt uit de serie. Old-school fans zullen natuurlijk altijd een plaats in hun hart houden voor het origineel en een hele generatie zweert terecht bij Ridge Racer Type 4, terwijl Ridge Racer 2 op de Playstation Portable de oude en nieuwe stijlen knap bij elkaar brengt in een geweldig totaalpakket. Ridge Racer 7 is echter simpelweg een betere game dan deze hoogstaande voorgangers. Het gevoel van snelheid, de manier waarop driften en nitrous van elkaar afhankelijk zijn en de typische besturing van het spel hebben mij al lang overtuigd.

Het ontbreekt alleen eigenlijk aan die typische Namco arcade sfeer, hoewel dit niet verwonderlijk is aangezien het een console racer is. De nitrous compenseren dit echter ruimschoots. De absurde snelheden die dit systeem mogelijk maken in combinatie met de supervloeiende actie op het beeldscherm schreeuwen er gewoon om om uitgeprobeerd te worden. Je kan de game tegenwoordig voor een schijntje krijgen, dus fans van het genre hebben geen excuus het niet in huis te halen.

[Ridge Racer 7 | Playstation 3 | Regio: Europa]

Advertenties

4 gedachten over “Van snel naar harder

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s