Lichtelijk ontvlambare actie

Ooit Nicolas Cage uit een schedel bier willen zien drinken? Dan is Drive Angry 3D (2011) een aanrader.  In deze grindhouse-achtige actiefilm zien we een van Hollywoods meest beruchte acteurs een groep satanisten achterna rijden om zijn kleinkind terug te krijgen.

Zoals te titel al impliceert is het personage van Cage, de ruige Milton, erg boos. Zo boos zelfs dat hij uit de hel weet te ontsnappen. En met goede reden, want een groepje satanisten heeft zijn dochter vermoord en is nu van plan om zijn kleindochter te offeren aan hun vlammende idool. Genoeg reden dus om een goed ouderwets bloedbad aan te richten.

Miltons ontsnapping uit de hel is een indrukwekkende prestatie, maar eenmaal terug onder de levenden kan hij alle hulp goed gebruiken. Niet alleen de satanisten onder leiding van Jonah King (Billy Burke) proberen hem te stoppen, maar ook een accountant (William Fichtner) die hem uit de hel heeft achtervolgd. Satanisten, accountants van de onderwereld én Nic Cage: dit kon niets anders dan een heftige film worden.

En dat is het ook. Samen met voormalig serveerster Piper (Amber Heard) gaat Milton op pad om zijn kleindochter van een gewisse dood te redden. Onderweg richten ze een bloedbad aan, terwijl de accountant ze beetje bij beetje in weet te halen.

Het personage van Cage wordt op typische wijze geacteerd. Hij is bij lange niet zo over-the-top zoals eerdere rollen in bijvoorbeeld Deadfall (1993) en Vampire’s Kiss (1988), maar je merkt nog steeds dat we met Nicolas Cage te maken hebben. Zo heeft Milton seks met een oudere serveerster (Charlotte Ross) in een motel. Ze probeert wanhopig zijn broek uit te krijgen, maar hij merkt op dat hij nooit uit de kleren gaat vlak voor een gevecht. Kort hierna stormen satanisten de slaapkamer binnen. Milton gaat gewoon door met vrijen en weet tegelijkertijd met de meeste boefjes af te rekenen. De climax komt toepasselijk als Milton met een stroomstok aangeraakt wordt.

Na deze scene worden pardoes twee agenten neergeschoten, zodat ook de lokale politie een klopjacht begint op Milton en Piper. De sheriff (Tom Atkins) maakt later nog duidelijk aan zijn troepen in plat Amerikaans dat ze toch echt op het tweetal moeten schieten als hij het commando geeft om op de banden te schieten. De film zit vol met dergelijke humor, en vooral de accountant heeft leuke momenten als hij met willekeurige mensen in contact komt.

Gewapend met de Godkiller en vooral veel woede gaat Milton de satanisten te lijf en de film kent een voorspelbaar einde. Gelukkig maakt dat niet uit, want Drive Angry 3D is van begin tot eind een zeer vermakelijke film. Cage levert leuk acteerwerk, maar er zijn ook opvallende cameos van de eerder genoemde Ross en Atkins. De film verraste me zowaar door met David Morse aan te komen zetten, die ik voor altijd zal associëren met de The Langoliers (1995). Toch is de rol van Fichtner zonder twijfel de meest memorabele. De accountant steelt de show – en de rol van Christopher Walken in The Prophecy (1995).

Ik heb de film op Blu-Ray gezien en het is een erg mooie film geworden. Zwakke schakel in het visuele spektakel zijn de 3D momenten, die absoluut niks toevoegen aan het geheel. Sterker nog, wanneer er iets naar de camera komt gewaaid dan vraag je je af waarom filmstudio’s toch zo wanhopig deze gimmick blijven gebruiken. De film komt compleet met 3D brilletjes voor als je geen 3D TV hebt, maar geloof mij maar dat je deze net zo goed in de verpakking kan laten zitten.

De dagen dat Nicolas Cage als een idioot zijn teksten uitschreeuwde lijken voorgoed voorbij, maar dat betekent zeker niet dat zijn moderne films het kijken niet waard zijn. In tegendeel! Getalenteerde acteurs als Cage worden hard gemist in het tegenwoordige aanbod Hollywood producties. Drive Angry 3D voegt misschien weinig toe aan het genre, maar is dankzij de goede acteurs een heerlijke film om samen met je vrienden te kijken.

[Drive Angry 3D | Blu-Ray | Regio: 2]

Een reactie plaatsen

Opgeslagen onder Cinematiek!

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit / Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit / Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit / Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit / Bijwerken )

Verbinden met %s