John de Inspirator

Het concept van Public Access Television (PAT) lijkt in Nederland vrijwel onbekend. Toch is het een wereldwijd fenomeen, waarbij het voor particulieren ook mogelijk is om zendtijd op een speciaal publiek kanaal te bemachtigen. Dat dit tot vooruitstrevende programma’s lijdt is vanzelfsprekend.

Een van de vele programma’s op Amerikaanse PAT was Let’s Paint TV, een geniaal programma gepresenteerd door John Kilduff. De naam van het programma doet vermoeden dat het een schilderprogramma is, maar dat is maar ten dele waar. Kilduff is namelijk een heuse motivator die met zijn aanstekelijke persoonlijkheid zijn kijkers probeert aan te sporen het meeste uit hun tijd te halen.

Persoonlijk favoriet van mij is de aflevering Let’s Shave & Paint & Run!, waarin Kilduff een zelfportret maakt terwijl hij op een loopband rent en zichzelf probeert te scheren. Ik wist ook niet dat dit mogelijk was totdat ik het met eigen ogen aanschouwde. Kilduff lijkt er zelf nooit 100% zeker van of zijn doel ook daadwerkelijk haalbaar is, maar toch gaat hij energiek de meest ludieke uitdagingen aan.

Rennend in zijn kenmerkende maatpak zien we hem op zijn vertrouwde loopband nonchalant wat water over zijn gezicht gooien en zich willekeurig insmeren met scheerschuim. Gewapend met een scheermes in de ene hand en een kwast in de andere begint hij aan zijn kunstwerk terwijl hij met een snelheid van 8km per uur aan het rennen is.

Scheren tijdens het rennen blijkt moeilijker dan het lijkt en hij merkt ook op dat het niet al te goed aanvoelt met koud water. “Ouch!” zegt hij nog, maar een beetje pijn schrikt deze ervaren multitasker niet af. Toch krijgt je als kijker de indruk dat hij het maar zwaar heeft op de loopband. Hij klaagt over het scheren en zijn voetwerk ziet er ook niet al te indrukwekkend uit.

Een harde criticus zou ook zijn schilderij bekritiseren, maar ik vind het nog prima uitzien voor iemand die maar één hand vrij heeft en ook nog aan het rennen is. Hoewel zijn hoofd op het canvas aan de gele kant is heeft hij genoeg oog voor detail om ook het scheerschuim in het portret te verwerken.

Kilduff suggereert nog aan zijn crew dat warm water zijn gezicht ten goede zou komen, maar deze lijken hier geen gehoor aan te geven. Het maakt ook niks uit, want het portret is na een kleine 2 minuten toch al af. Met zijn gezicht nog onder het scheerschuim neemt hij afscheid van zijn kijkers, trots dat hij het onmogelijke toch weer heeft gedaan.

Everything is possible, just keep going!” Dit is zowat de lijfspreuk van de enthousiaste presentator van Let’s Paint TV. Als schilder wordt al snel een link gelegd naar cultfiguur Bob Ross, maar Kilduffs werk is de antithesis van het oeuvre van Ross. Laatstgenoemde pacificeerde zijn kijkers, terwijl Kilduff vanuit zijn kleine studio iedereen aanmoedigt het meeste uit henzelf te halen. Met vier ledematen en een hoofd is veel mogelijk en wat dat betreft heeft hij geen ongelijk.

Dat een dergelijk programma aan populariteit heeft kunnen winnen is het bewijs dat PAT werkt. Zet één vrije geest voor de camera en de kijkers komen vanzelf. Het is een progressief concept dat volledig is omarmt door sites als Youtube. Bijkomstigheid hiervan is dat het internet PAT overbodig maakt, maar daar zullen Amerikaanse belastingbetalers vermoedelijk niet rouwig om zijn. Laat jezelf ook inspireren tot onmogelijke daden en bekijk het filmpje hier!

[Let’s Shave & Paint & Run! | Youtube]

Advertenties

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s