Hemelse engelen en aardse apen

The Prophecy (1995) stond mij altijd bij als een zeer sfeervolle thriller waarin Christopher Walken lekker zijn ding deed om een hemelse oorlog te winnen. De laatste keer dat ik de film gezien had was nog in de tijd van videobanden, dus het was hoog tijd om opnieuw kennis te maken.

Helaas rijpt media niet als een goede wijn. Of je nou een favoriet boek uit je jeugd opnieuw leest, een oude videogame afstoft of gewoon The Prophecy op Blu-Ray kijkt, soms is de herinnering mooier dan de werkelijkheid.

Nou is het op zich niet vreemd dat mijn herinneringen aan The Prophecy goed waren. Christopher Walken speelt aartsengel Gabriel, die van de hemel afdaalt om de ziel van de grootste klootzak op aarde te bemachtigen. Er is een oorlog gaande in de hemel en de kant die deze ziel bemachtigt zal waarschijnlijk winnen. Let wel, een oorlog onder de engelen zelf. Ze zijn verdeeld in de devoten van God en de minachters van de mens. Gabriel is de jaloerse leider van de menshaters en Walken speelt deze rol met verve.

Het probleem met de film is alleen dat het optreden van Walken vrijwel de enige reden is om te kijken. We volgen het verhaal via het personage Thomas (Elias Koteas), een politieagent en voormalig priester. Een bizarre moord (op een engel) brengt hem op het spoor van Simon (Eric Stoltz), die ook op zoek naar de foute ziel is. Zijn beweegredenen lijken nobeler, want hij wilt koste wat het kost deze ziel uit de handen van Gabriel houden. En dus verplaatst hij de ziel – in een zeer dubieuze scene – in het lichaam van de kleine Mary (Moriah Snyder). Thomas gaat vervolgens samen met Mary’s jufvrouw (Virginia Madsen) op zoek naar het ondertussen verdwenen jonge meisje. Oh ja, Lucifer (Viggo Mortensen) komt ook nog even langs.

Helaas hebben de acteurs niet veel mee om te werken, want hun scènes zijn vaak erg droog. Thomas gaat braaf van plaats delict naar plaats delict, maar doet hier niks interessants. De momenten met Simon zijn beter, hoewel hij halverwege de film al sneuvelt. Jufvrouw Katherine is de meest goedgelovige lerares die ik ooit heb gezien en tegen het einde lijkt ze zelfs een beetje intiem met Thomas, zonder dat daar echt aanleiding toe is.

Nee, de film komt alleen tot leven als Gabriel weer opduikt. Hij ziet mensen als apen en behandeld ze met gepaste minachting. Met zijn bleke huid en naar achter gekamde donkere haar ziet hij er allerminst engelachtig uit, een perfecte schurk. Toch is het niet alleen dood en verderf dat Gabriel ten tonele legt, want hij beschikt ook over de nodige humor.

Humor is iets wat je als kijker ook nodig zult hebben om de low-budget jaren 90 geluidseffecten te kunnen waarderen. Als je de film anno 2012 bekijkt valt sowieso op dat het een low-budget productie is geweest, want ook op de montage en de belichting is het een en ander aan te merken. Dit is niet regisseur Gregory Widens beste productie zullen we maar zeggen. (Wat overigens niks zegt, gezien zijn oeuvre.)

Ik moet te jong zijn geweest om mij hier aan te ergeren toen ik de film voor het eerst op video zag. Of waarschijnlijker, ik zag de visuele gebreken niet eens omdat een videospeler die met een RF kabel op een CRT televisie is aangesloten nou eenmaal niet zo’n goede beeldkwaliteit overdraagt als een Blu-Ray schijfje dat kan. Hoewel eerlijk gezegd moet worden dat de Blu-Ray transfer niet bepaald hoogstaand is. Mja, dit is allemaal natuurlijk geen excuus voor een matige film.

The Prophecy was succesvol genoeg dat er nog twee TV films zouden volgen, ook met Walken in de hoofdrol. Van die films kan ik me weinig herinneren, hoewel ik betwijfel of het de moeite waard is ze weer te bekijken. The Prophecy heeft een interessant concept, maar de uitvoering laat de kijker simpelweg in de steek. Walken red de film enigszins, maar hij heeft ook in oprecht goede films meegespeeld, dus fans kunnen – ondanks zijn iconische look hier – beter voor een andere film gaan.

[The Prophecy | Blu-Ray | Regio: 1]

Advertenties

3 gedachten over “Hemelse engelen en aardse apen

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s