Dat is nog eens een slechte haardag

Robert de Niro als een taxichauffeur, dat zie je niet elke dag. Hoewel hij bewust afstand neemt van zijn imago als een gangster acteur, blijkt dat imago niet eens te kloppen. Al vanaf het begin van zijn carrière is hij te zien in diverse rollen, geen enkele zo excentriek misschien als zijn optreden in Taxi Driver (1976).

De Niro kruipt in de huid van Travis Bickle, een arme sloeber die ’s nachts door de straten van New York rijd. Dankzij zijn insomnia slaapt hij maar moeilijk en het leven als taxi chauffeur houdt hem tenminste bezig. Niet dat Travis het leuk vind om elke avond het tuig van de richel te moeten vervoeren, maar zo verdient hij tenminste een aardig centje.

Travis blijkt zelf ook een viespeuk te zijn als duidelijk wordt dat hij overdag een zekere Betsy (Cybill Shepherd) vanuit zijn taxi in de gaten houdt. Betsy is medewerker van de campagne van presidentskandidaat Palantine (Leonard Harris) en ergert zich aan de griezel die aan de overkant van de straat geparkeerd staat. Op een dag raapt Travis al zijn moed bij elkaar en loopt hij gewoon naar binnen om haar mee uit te vragen. Ongemakkelijk stemt ze er mee in, waarna Travis’ leven voorgoed zal veranderen.

Nadat blijkt dat ze toch niet zo goed bij elkaar passen als Travis fantaseerde wordt hij langzaam gek. Hij spreekt zich steeds meer uit tegen het tuig in New York en koopt zelfs een set wapens zodat hij zelf de straten schoon kan weren van gespuis. Toevallig genoeg moet hij op een avond senator Palantine vervoeren, waarna hij het plan krijgt hem te vermoorden.

In een iconische scene verschijnt hij tijdens een publiek optreden van de senator met een spectaculaire mohawk en zonnebril op. Na een intensieve workout en gewapend tot de tanden is hij klaar om verandering teweeg te brengen, maar Travis zakt door het ijs als de beveiliging hem spot en hij de benen neemt.

Toch blijken zijn inspanningen niet voor niets, als hij voor de derde maal iemand gaat stalken. Deze keer valt zijn oog op een 12 jarige kinderprostituee (Jodie Foster). Ondoorgrondelijk als hij is zweert hij haar te bevrijden uit haar ellende. Tijdens een gevecht met haar pooier (Harvey Keitel) richt hij een bloedbad aan, terwijl hij zelf ook neergeschoten wordt.

Taxi Driver heeft een allerminst alledaags verhaal, maar het werkt dankzij het acteertalent van De Niro. Hij zet op hetzelfde moment een geloofwaardige taxichauffeur neer als een psychopaat. Hij is fysiek een klein mannetje, maar zodra hij zijn wapens heeft bemachtigd geloof je dat hij ze ook gaat gebruiken.

De keuze om de film in New York af te laten spelen zal geen toeval zijn gezien de regisseur niemand minder dan Martin Scorsese is, maar het pakt goed uit. Zoals wel vaker het geval is wordt New York neergezet als een duistere, vieze stad, wiens inwoners net zo vies zijn als de straten. De klanten van Travis’ taxi zijn moreel verwerpelijke figuren, Travis zelf is een viespeuk, senator Palantine is een vieze politicus en de pooiers van kinderen zijn al helemaal uitschot. Uitzondering is hoertje Iris, wiens onschuld alleen maar verdedigd wordt door de gestoorde Travis.

Het is een relatief vroege film uit De Niro’s indrukwekkende carrière.  Zijn echte doorbraak kwam twee jaar eerder in The Godfather: Part II (1974), maar als Travis Buckle levert hij minstens net zo’n goede performance als de jonge Vito Corleone. Fans van verrassende psychologische thrillers doen er zeker goed aan deze klassieker eens te kijken. Al was het maar om De Niro met een mohawk te zien.

[Taxi Driver | DVD | Regio: 2]

Advertenties

3 gedachten over “Dat is nog eens een slechte haardag

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s