Het zijn maar cijfertjes

Als we Nintendo’s marketing mogen geloven is Picross DS een verfrissende nieuwe game, gericht op minder veeleisende gamers onder het Touch! Generations label. Onzin, want Picross is niks nieuws onder de zon. Gelukkig is het wel superverslavend en een uitstekende match voor de DS.

Picross – kort voor picture crossword – kent zijn origine in een Japanse puzzelhype, gecreëerd door ene Non Ishida eind jaren 80 als we Wikipedia mogen geloven. Nintendo is al een tijdje gecharmeerd van deze nonogrammen, want medio jaren 90 brachten ze al Mario’s Picross uit op de GameBoy, met nog vele vervolgen in Japan. Dat deze games nooit aangeslagen hebben in het Westen is vreemd, want ze bieden uren puzzelplezier.

De opzet is in feite heel simpel. Op een leeg veld wordt een raster weergegeven en buiten het veld staan nummers naast de rijen en kolommen. De nummers verraden het aantal blokjes dat je in kunt kleuren, zodat je uiteindelijk een plaatje kunt etsen als het ware. De truc zit ‘m alleen in het herkennen van welke blokjes je in kan kleuren en welke niet.

Het spel begint heel simpel met 15 puzzels op beginnerniveau waar je al snel de basics van Picross zal meesteren. Hierna kan je aan de slag in Normal Mode, waarin je zo snel mogelijk puzzels op moet zien te lossen. De computer geeft je nog een beetje sturing door je te bestraffen als je een fout maakt, maar dit verdwijnt als je later aan de slag gaat met Free Mode. Je DS fungeert als een vel papier in Free Mode en het is aan je eigen inzicht om de 165 puzzels in deze modus op te lossen.

De reden dat Picross zo goed werkt op een DS is uiteraard het touch screen. Met het grootste gemak ets je blokjes op je raster en voor je het weet zie je een auto of een douche. Je kan het eigenlijk zo gek niet bedenken of er zit wel een afbeelding van in het spel. Om de speler een beetje te beschermen zijn de grootste puzzels niet groter dan een raster van 25×20, terwijl de kleinste op een peutercanvasje van 5×5 worden weergegeven. Als je echt met de cijfers overhoop ligt is er ook nog de hint modus aan het begin van elke puzzel, waarmee een hele kolom en een hele rij voor je worden ingevuld. Dit haalt echter wel een groot deel van de uitdaging uit de puzzel, dus gebruik deze hulp met mate.

Voor wie na vele uren klaar is met de meer dan 300 standaard puzzels is er ook nog de mogelijkheid om zelfgemaakte puzzels uit te wisselen met vrienden. Vermoedelijk komen er heel wat minder brave afbeeldingen tevoorschijn dan je gewend bent van het spel zelf, maar het zorgt natuurlijk voor veel extra plezier. Als slagroom op de taart kan je zelfs (gratis) nieuwe puzzels downloaden met de Nintendo Wi-Fi Connection. Lullig is wel dat er slechts 2 DLC items in Europa zijn, vergeleken met de 12 in Noord-Amerika. (Hint: importeer de Amerikaanse versie.)

Picross DS is een typisch voorbeeld van een traditioneel spel dat gemaakt lijkt te zijn voor een systeem met touch screen. De interface is een ideale match voor de DS en gezien de verslavende aard van het spel ben je er maanden, zo niet langer mee zoet. Elke andere uitgever zou zijn consumenten dood gegooid hebben met DLC tegen betaling, maar Nintendo biedt het gewoon gratis aan – even daargelaten dat we wel minder krijgen dan de rest van de wereld.

Ontwikkelaar Jupiter is al sinds het begin van de Picross reeks vaste ontwikkelaar van de serie en het is daarom ook geen verrassing dat het uiteindelijk zo’n goed product is geworden. Het is een van de weinige games waarvan het logisch is dat het in de Touch! Generations reeks is opgenomen, want de game en de hardware zijn ideale partners.

In tegenstelling tot eendagsvliegen als Dr. Kawashima’s Brain Training zal Picross DS ook niet snel zijn appeal verliezen, want er zit simpelweg te veel content in het spel om het niet over een langere periode te spelen. Ikzelf heb na drie jaar nog steeds niet alle puzzels uitgespeeld. Ik ben er ondertussen bijna, maar ik kijk niet naar de dag uit dat ik het uitspeel. Want dan moet ik aan Picross 3D beginnen en zit ik weer een paar jaar verbonden aan een game.

[Picross DS | Nintendo DS | Regio: Europa]

Advertenties

4 gedachten over “Het zijn maar cijfertjes

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s