Zon, zee en vampiers

Wat is dit? Kapsels die zelf Bill en Ted radicaal zouden vinden? Outfits die alleen hip zouden zijn onder motorrijdende stoners? Een soundtrack die je gettoblaster kapot knalt? Vampiers die ondersteboven aan het plafond hangen? The Lost Boys (1987) omarmt de tijdgeest van de jaren 80 niet alleen, het maakt het nog flamboyanter dan het al was!

Het verhaal in The Lost Boys is dertien in een dozijn: een alleenstaande moeder (Dianne Wiest) verhuist met haar kids Michael (Jason Patric) en Sam (Corey Haim) naar het huis van haar vader (Barnhard Hughes) in Santa Carla, “murder capital of the world”. Het is zomervakantie, dus de familie gaat naar de promenade, waar ze al snel de rest van de cast ontmoeten.

De promenade is niet alleen dé toeristenspot van de stad, maar ook hangplek van een bende vampierbikers onder leiding van David (Kiefer Sutherland), de dromerige Star (Jami Gertz) en de gebroeders Frog (Corey Feldman en Jamison Newlander). De eerste helft speelt zich grotendeels af op en rond deze promenade en het is een heerlijke setting waar je alles zult zien van meisjes met jaren 80 haar tot surf nazi’s.

De film toont vanaf het begin twee gezichten. Aan de ene kant hebben we een serieus verhaal over Michael die steeds dieper verstrengeld raakt in de vampierbende, maar aan de andere kant hebben we ook een zeer luchtige afbeelding van het leven eind jaren 80. Er wordt een delicate balans tussen horror en komedie bewaakt, hoewel de radicale 80s look de film een zeer campy gevoel geeft.

Er is ook nog een minimale verhaallijn over de moeder die opnieuw wilt beginnen met haar leven, maar dit plotpunt dient op slimme wijze meer als een kapstok om de finale in werking te zetten. Michael kan zijn menselijkheid terug winnen, maar dit kan alleen maar door de hoofdvampier te vermoorden. En laat moeders nou net met deze persoon omgaan.

Maar vergeet het verhaal maar even. De film is namelijk een visueel spektakel. Alles ziet er perfect verzorgd uit, van de kapsels  tot de make-up tot de outfits. Deze personages zouden alleen maar in de jaren 80 bestaan kunnen hebben en dat maakt ze des te sympathieker. De vampiers zijn zo mogelijk nog stereotypischer dan de typische jaren 80 familie en voldoen en alle genreclichés. Heilig water, knoflook, een staak door het hart en zonlicht: hier moeten ze niks van hebben.

Tussen de donkere scènes door wordt de kijker bestookt met satirische humor, vaak gespuwd door de jonge broeders Frog. Deze twee knulletjes werken overdag in een stripwinkel, terwijl ze in hun vrije tijd op vampiers jagen. Dat klinkt misschien absurd, maar het is een geweldig duo. Zo geweldig zelfs dat ze zo’n 20 jaar later terug zouden keren in de direct-to-video vervolgen op The Lost Boys.

De soundtrack is ook een positieve vermelding waard. De kans is groot dat je de titeltrack ‘Cry Little Sister’ al eens ergens anders gehoord hebt, maar ook ‘Good Times’ door INXS en Jimmy Barnes is hier te horen. Muzikaal hoogtepunt moet echter toch wel het optreden van bodybuilder / saxofonist Tim Cappello in het begin van de film zijn. Deze man en zijn instrument zijn zo fout dat ze eigenlijk de hele jaren tachtig belichamen.

Ik wil niet als een verkoper klinken, maar de blu-ray release van The Lost Boys brengt de film helemaal tot leven als je een goede televisie en geluidsinstallatie hebt. Het schijfje is ook voorzien van veel extra’s en is eigenlijk een essentiële aankoop voor iedereen die van campy jaren 80 films houdt. Het verhaal van een tiener die aan de grip van een groep wilt ontsnappen is niks nieuws – zelfs niet met vampiers – maar het is zo goed uitgevoerd in deze film dat het onvergetelijke ervaring is.

Bonus voor alle jaren 80 fans is dat Alex Winter die we beter kennen als Bill uit Bill & Ted’s Excellent Adventure (1989) hier opduikt als een van de vampiers. Stel je een jonge Dirk Kuijt voor met een belachelijke pruik en dan weet je hoe laat het is!

[The Lost Boys | Blu-Ray | Regio: 2]

1 reactie

Opgeslagen onder Cinematiek!

Een Reactie op “Zon, zee en vampiers

  1. Pingback: Kinderen met karakter | patraversus

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit / Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit / Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit / Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit / Bijwerken )

Verbinden met %s