Hij is Conan, de piraat

Naar een moderne remake van een van je favoriete films kijken is natuurlijk vragen om problemen. Al helemaal als het een hippe 3D versie is. Toch liet ik mij gewillig verrassen door Conan the Barbarian 3D (2011). Niks geen Arnold Schwarzenegger of epische avonturen. Deze moderne herinterpretatie bleek een pretentie- en ambitieloze actiefilm te zijn.

Nou vreesde ik dat natuurlijk ook al een beetje. De film beloofde getrouwer te zijn aan het originele Conan verhaal van schrijver Robert E. Howard, dat blijkbaar nog gewelddadiger is dan de verfilming in 1982 deed vermoeden. Conan wordt nou gespeeld door Jason Momoa. Zijn fysiek is ontegenzeggelijk indrukwekkend, maar het kan niet kan tippen aan het gigantische lijf dat Schwarzenegger destijds presenteerde. Toch is dit de minste van de films problemen.

Ondanks dat zowel de Schwarzenegger als Momoa film dezelfde naam hebben verschilt het verhaal nogal. De enige overeenkomsten zijn dat Conan als kind zijn ouders verliest, wraak zweert en met de hulp van een paar vrienden zijn bloedvedette uitvecht. Was de Conan in 1982 nog duidelijk een barbaarse man, nou is hij een piraat! Conan the Barbarian klinkt natuurlijk een stuk stoerder dan Conan the Pirate, maar misleidend is de titel zeker.

De film opent met de brute geboorte van baby Conan. Conans moeder is stervende en heeft als laatste wens haar kind te zien. Vader Corin (Ron Perlman) vervult haar wens en snijdt Conan uit zijn moeders stervende lichaam. Corin is smit en leider van de Cimmerianen en het is aan hem om van Conan een waardige krijger te maken.

Helaas krijgt Corin niet de gelegenheid om zijn zoon klaar te stomen voor het volwassen leven, want een paar jaar naar zijn geboorte wordt Conans dorp verwoest door de krijgsheer Khalar Zym (Stephen Lang). Zym is op zoek naar een artefact dat Corin met zijn leven beschermt. Conan overleeft als enige de aanval en zweert wraak. In tegenstelling tot in de originele film wordt hij niet als slaaf verhandeld, maar duikt hij in volwassen vorm opeens op in een piratenschip.

Tijdens een avontuur in een haven komt hij de dief Ela-Shan (Saïd Taghmaoui) tegen, wiens hulp hij later in de film nog zal inschakelen. Het toeval wil dat hij ook een van de krijgers van Zym herkent en na een ongeloofwaardig doch bloedig akkefietje in een gevangenis is hij Zym na al die jaren eindelijk op het spoor. Niet veel later ontmoet hij de vrome Tamara (Rachel Nichols), die op de vlucht is voor de handlangers van Zym. Zym wilt Tamara opofferen zodat zijn gestorven vrouw haar plaats op aarde kan innemen.

Dat Conan hier een stokje voor gaat steken moge duidelijk zijn. Als een echte moderne actiefilm vliegen de ledematen je om de oren, ongetwijfeld omwille van het 3D effect. De film maakt helaas nooit echt goed gebruik van 3D, dus je kan je brilletje lekker in de verpakking laten zitten. De film ziet op een technische manier prima uit, maar fantasievolle locaties zoals in het origineel komen hier een stuk minder aan bod.

De film stelt ook op zijn enige mogelijke interessante punt – de gevechten – teleur. De bruutheid van de film wordt op dit punt namelijk ongedaan gemaakt door het gebrek aan originaliteit en vernuftigheid. Remake regisseur Marcus Nispel moet een fan geweest zijn van 300, want Conan de piraat had niet misstaan in die film. De film wilt de kijker nog een pleziertje doen door Bob Sapp te presenteren als een zeer boze man, maar Bob komt helaas al vroeg en anticlimaxaal aan zijn einde.

Het origineel uit 1982 is in alle opzichten beter dan Conan 3D. Schwarzenegger was zowel sterk als dom genoeg om een geloofwaardige übermensch neer te zetten. Zijn sidekicks waren memorabel en zijn tegenstanders imponerend en mysterieus. De sets en omgevingen waarin de film zich afspeelde waren ideaal voor het genre en het geheel werd bijgestaan door een sfeervolle soundtrack.

Conan 3D vertoont slechts een handjevol thematische gelijkenissen met het origineel. Dat was op zich geen probleem geweest als de film niet dezelfde naam had. Acteurs als Perlman en Sapp – mag je Sapp wel een acteur noemen? – passen prima in een fantasy actiefilm, maar komen hier niet tot hun recht. Conan heeft bizar genoeg een piratencrew, maar ook deze lieden worden bijna niet gebruikt.

Voor, tijdens en zeker na het kijken vroeg ik me vooral af wie hier nou op zat te wachten. Schijnbaar is de originele verfilming van Conan niet geheel trouw aan de visie van zijn bedenker. Dat is tot op zekere hoogte jammer, maar het is wel een iconische film. Conan 3D steelt de naam van het origineel, maar fans van die film komen bedrogen uit met deze generieke actiefilm. Jongere kijkers hebben ondertussen ongetwijfeld brute films als 300 al gezien, dus ook voor deze groep bied Conan 3D niks bijzonders. Rest eigenlijk de kleine, doch vocale groep fans van de Conan boeken. Wilt die groep oprecht dat Conan de geschiedenis in gaat als een piraat in een 3D film? Ik heb zo mijn twijfels.

[Conan the Barbarian 3D | Blu-Ray | Regio: 2]

Advertenties

3 gedachten over “Hij is Conan, de piraat

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s