Foute liefde

Voor ieder is er wel wat wils, ongeacht hoe vreemd het lijkt. In de hoogtijdagen van foute exploitatie films in de jaren 70 rees er zelfs een subgenre rond de seksuele uitbuiting van Duitse vrouwen ten tijde van de Tweede Wereldoorlog. Onlangs had ik het dubieuze plezier het fantasieloos getitelde Convoy of Girls (1978) te zien.

In deze Nazi exploitatie film lijkt het in eerste instantie te gaan om de aankomende treinreis van Renata (Brigitte Parmentier), maar als haar liefje – Arische held Erich von Strasser (Jean-Marie Lemaire) – hier achter komt probeert hij er via via een stokje voor te steken. Helaas is de titel oorlogsheld slechts dat en ontkomt Renata er niet aan om toch de trein op te gaan als seksslaaf.

Halverwege de film moet de editor een black-out gehad hebben, want von Strasser bevindt zich van het ene op het andere moment van een woestijn aan het sneeuwfront in Rusland. Vanaf dat moment laat de film haar originele plot varen en focussen we ons vooral op de kansloze missie van de Duitsers in Rusland.

Als kijker is dit slechts een van de vele verrassingen die de tweede act van Convoy of Girls kent, want het is een rollercoaster van slechte montage, absurde scenario’s en amateuristische choreografie. De Duitse soldaten aan het front zijn niet te onderscheiden van de Russische en je hebt geen idee wie er nou op wie aan het schieten is. In een hilarische scene rennen een aantal soldaten van de camera weg, terwijl een groepje links in beeld juist naar de kijker toe rent. Ze lijken hun fout te realiseren en draaien na een seconde om, om met hun kameraden mee te rennen.

Geweldig is ook hoe een soldaat zich te vroeg laat vallen als een explosief naast hem af gaat. De soldaat die achter hem rent lijkt geschrokken van de knal, kijkt naar links en struikelt vervolgens over de soldaat die eerder al was gaan liggen. De film zit barstensvol met dergelijke incompetentie, maar het hoogtepunt moet wel de Russische sneeuwninja zijn.

Een groep van zo’n 10 soldaten rent richting camera als er plotseling eentje meerdere meters het beeld in komt gesprongen. Verbaasd spoel je terug terwijl je je afvraagt wat er zojuist gebeurde. Als je de scene nogmaals bekijkt gebeurt het weer. De Russische sneeuwninja is een feit en Convoy of Girls maakt de sprong van incompetent naar hilarisch.

Tegen het einde van de film probeert men het originele verhaal zowaar af te ronden. In een plotwending die nergens naar toe ging zagen we hoe Renata met haar lotgenotes uit hun sekstrein gejaagd werden door opstandelingen. Blijkbaar heeft ze haar avontuur overleefd, want ze verschijnt later springlevend als seksspeeltje in een Duitse kroeg in Rusland. Von Strasser heeft schoon genoeg van de oorlog en neemt uiteindelijk de benen met Renata. Maar niet voordat ze samen een softcore seksscene hebben uiteraard. Bizar genoeg is het einde bitterzoet voor onze held. Je zou bijna denken dat de regisseur een artistieke film wilde maken.

Van een Nazi exploitatie film verwacht je vrouwenvernedering, foute opvattingen en niks positiefs eigenlijk. Wat dit betreft is Convoy of Girls een slecht voorbeeld van het genre, want uiteindelijk is het niks meer dan een liefdesverhaal in een ongewone setting, uitgebeeld door ongelofelijk slechte acteurs. Maar wat het ontbreekt aan exploitatiemateriaal maakt het meer dan goed met onbedoelde komedie.

Het originele plot van de lijdensweg van Renata word abrupt losgelaten en de film veranderd in een spektakel van incompetente choreografie. Je hebt geen idee wie aan welke zijde vecht en de figuranten doen maar wat. Uiteraard is de beeldkwaliteit vaak om te huilen en ook de voice over laat van alles te wensen over, maar dat is te verwachten van een film die gebundeld zat in een collectie die op de doos pronkt dat het Nazi exploitatie films betreft.

Over smaak valt vaak te twisten, maar feit is dat dit soort exploitatie films van slechte smaak getuigen. Gelukkig kenmerkt Convoy of Girls zich voornamelijk door haar gebrek aan kwaliteit en niet zozeer door haar gebrek aan goede smaak. Een uitermate geschikte film om eens met een paar vrienden te kijken.

[Convoy of Girls | DVD | Regio: 2]

Advertenties

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s