Duik in het diepe

In Elevator Eats Suicidal Korean Wheelchair Man besluit een gehandicapte Koreaanse man om op een ongebruikelijke manier zijn leven te beëindigen. Vastgelegd door een beveiligingscamera vormden de laatste momenten van deze man de basis voor een tragische komedie die snel het internet overvloog.

De bewerking van internetregisseur El Cubico onderscheid zich van het origineel door de toevoeging van geluid en een degelijke intro en outro. De film opent met simpele witte tekst op een zwarte achtergrond, hetgeen een toepasselijke kleurkeuze is gezien het onderwerp. In slechts een zin wordt de hele film samengevat, maar met woorden kan je natuurlijk maar zo veel overbrengen.

Zodra de – zeer gepaste – liftmuziek ophoud bevinden we ons in Zuid-Korea, buiten voor een lift. Mensen lopen in en uit de lift en ook op het straatniveau gaat het alledaagse leven zijn gangetje. We zien een mevrouw in de lift op de dicht knop drukken en meteen daarna horen we de elektrische rolstoel van de naamloze hoofdpersoon. Dat deze meneer niet helemaal fris in zijn hoofd is blijk als hij niet afremt en gewoon tegen de net gesloten deur aanknalt. De mevrouw in de lift mag van geluk spreken dat ze deze zelf dicht deed, want anders was de man in de rolstoel ongetwijfeld tegen haar aangereden.

We zien en horen vervolgens de lift naar beneden gaan. Verward als hij is rijd de man een stukje naar achteren, alsof hij pas op de plaats maakt om zijn volgende zet te kunnen overdenken. Zijn volgende zet blijkt spectaculair. Hij slaat een oerkreet en ramt andermaal de deur van de lift. Blijkbaar is zijn rolstoel dermate opgevoerd dat hij genoeg vaart kan maken om de liftdeur los te rijden. Meteen rijdt hij weer naar achteren, om voor een laatste maal – zonder enige aarzeling – richting de liftdeur te rijden.

Dit waren vermoedelijk de laatste momenten die hij in zijn menselijke vorm door bracht. De liftdeur begeeft het deze keer totaal en de man stort luid gillend de liftschacht in. Einde oefening voor deze meneer, zijn bestaan in Zuid Korea finitos. De film schakelt dan terug naar het zwarte scherm, deze keer met opbeurende tekst voor de kijker. Deze gebeurtenis toont immers aan hoe slim je als kijker wel niet bent, vergeleken met sommige in ieder geval. Terwijl we iemand horen huilen op de achtergrond – begeleid door de prachtige liftmuziek uit het intro – bedenken we hoe natuurlijke selectie door het verdwijnen van deze man zojuist moeilijker is geworden. Een film met een boodschap, dat zie ik graag!

Elevator Eats Suicidal Korean Wheelchair Man is een genot voor fans van donkere komedies. De man komt onnozel over, terwijl zijn daad verder vooral erg grim is. Wat bewoog deze Koreaan om in een woeste bui een liftschacht in te rijden? Hij moest toch ook geweten hebben dat dit geen goed idee kon zijn. Als de deur niet gesloten was dan had hij ongetwijfeld de mevrouw in de lift geramd. Road rage, maar dan met een rolstoel.

De bewerking van El Cubico zit erg goed in elkaar en kijkers zullen waarschijnlijk niet lang stilstaan bij bovenstaande vragen. De beelden zijn zodanig absurd en de geluiden zo over-the-top dat je waarschijnlijk hard zal moeten lachen. Controleer je gevoel voor humor hier op Youtube.

[Elevator Eats Suicidal Korean Wheelchair Man | Youtube]

Advertenties

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s