Smaakpolitie over de vloer

Regisseur Paul Verhoeven leverde in 1987 met RoboCop een film af die bol stond van kritiek op de Amerikaanse samenleving. Door middel van venijnige reclames die in de film werden afgespeeld werd Amerika flink te kijk gezet. Hoe pijnlijk dan ook dat RoboCop zelf ook schitterde in een reclame voor Lotte Ham Fried Chicken uit Zuid-Korea!

De film is net 30 seconden lang en begint in de woonkamer van een welgesteld Koreaans gezin. Terwijl moeders in de keuken kip staat te bereiden kijken de kinderen gebiologeerd naar de televisie. Het toeval wilt dat RoboCop op TV bezig is, wat niet echt een kinderfilm is. De kip moet wel heel lekker ruiken, want pardoes stapt RoboCop uit te TV de woonkamer binnen! De kinderen vallen van schrik van hun stoel af en moeders doet het net niet in haar broek als de Koreaanse imitator van agent Murphy op haar afstapt. RoboCop lijkt zelf ook een beetje de kluts kwijt als hij de kip analyseert: “Oh, what the hell? Fried Chicken!” luidt zijn verbazing.

Als kijker ben je zelf minstens net zo van slag als de Koreaanse huisvrouw en RoboCop, maar de film gooit er nog een schepje bovenop door muziek uit Back to the Future III te spelen. Smaakagent RoboCop is zichtbaar in zijn nopjes met de kippenpootjes, maar had ook nog graag een toetje gehad. Moeders verwijst hem naar de koelkast. Hier toont RoboCop zich minder sympathiek dan in zijn eerste film, als hij de koelkast op pakt en er het huis mee uit loopt. Om het geheel nog schandaliger te maken pest hij de familie door “Yo, I’m about to eat!” te zeggen. Ze geloven hun oren niet en doodsangst is in hun ogen af te lezen, alsof RoboCop van plan is hun op te eten. Dan eindigt de film met een lieve stem die iets over kip zegt.

Het contrast tussen het desolate Detroit uit de film RoboCop en het modale Korea is zo groot dat het bespottelijk is. Nog bespottelijker is natuurlijk dat RoboCop even een pauze zou inlassen om door iemands TV te stappen en dan een paar kippenboutjes te eten. (Iedereen weet dat RoboCop op babyvoeding draait, dus die kip zou zomaar gevaarlijk kunnen zijn voor zijn systeem.) Toch is dit wel degelijk wat er allemaal in deze bizarre korte film gebeurd.

Ten prooi gevallen aan de commerciële belangen van een bedrijf als Lotte Ham staat RoboCop nou kip aan te prijzen. Zo had Paul Verhoeven het vast niet gewild. In RoboCop 3 werd RoboCop niet meer gespeeld door Peter Weller. Het is moeilijk te zeggen of deze verbastering van het concept RoboCop de spreekwoordelijke druppel was die zijn emmer deed over lopen. Misschien had hij gewoon genoeg van samen werken met Nancy Allen, dat kan ook.

Sommige critici beweren dat er niet een woord Engels wordt gesproken in Lotte Ham Fried Chicken. Ik ben van mening dat RoboCop als Amerikaan weinig aanleg heeft om Koreaans te praten. Aan de andere kant heeft RoboCop ook weinig aanleg om kip te promoten, dus mijn oordeel kan er naast zitten. Klassiek geval van Mama Appelsap, of een bizar staaltje Hollywood in Korea? Bekijk het hier zelf op Youtube!

[Lotte Ham Fried Chicken | Youtube]

3 reacties

Opgeslagen onder Media nieuwe stijl

3 Reacties op “Smaakpolitie over de vloer

  1. Pingback: Vergeet oma niet | patraversus

  2. Je bruur

    En dan heb je het nog niet eens over de catchy eindtune gehad: “Lotte ham, ding dong shit fuck”

  3. Het einde van deze film is zonder twijfel van bedenkelijk obsceen niveau. Toch wilde ik als auteur zijnde iets voor mijn lezers overlaten om zelf te ontdekken. Je komt voor RoboCop, maar je blijft voor de taalkundige twist op het einde.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit / Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit / Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit / Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit / Bijwerken )

Verbinden met %s