Bout van een spel

Soms krijg je plots de behoefte om je oude miskopen een nieuwe kans te geven. Dit overkwam mij toen ik in een moment van verveling The King of Fighters ’94 Re-Bout in mijn Playstation 2 stopte. Al snel werd pijnlijk duidelijk dat er toch wel meer nodig was dan een nieuw laagje verf om het eerste King of Fighters spel weer relevant te maken.

Het originele King of Fighters ’94 stamt nog uit de hoogtijd van het 2D vechtgenre medio jaren 90. 1994 was een mooi jaar voor fans van handgetekende vechtspellen, want behalve The King of Fighters kwamen ook Super Street Fighter II Turbo, Samurai Shodown II en Darkstalkers – The Night Warriors dat jaar uit in de speelhallen.

Dit plaatst de release van King of Fighters ’94 meteen ook in perspectief, want vergeleken met bovengenoemde drie games doet het simpelweg antiek aan. SNK had het slimme plan om personages uit verschillende van haar series samen te brengen in één spel, hopende dat louter de aanwezigheid van personages uit series als Art of Fighting, Fatal Fury en Ikari Warriors het grootste deel van de marketing zou doen.

Ik kan geen accuraat beeld geven van hoe King of Fighters ’94 destijds in Nederland was ontvangen, want Samurai Shodown II en Street Fighter hadden mij destijds volledig in hun greep. De plaatjes die ik van Darkstalkers zag in tijdschriften spraken ook veel meer tot de verbeelding dan die van King of Fighters ’94. Wel kan ik delen hoe King of Fighters speelt in vergelijking met de andere klassieke vechtspellen van 1994: slecht, stroef en saai.

Ter gelegenheid van de 10de verjaardag van de King of Fighters serie bracht SNK Playmore in 2004 Re-Bout uit. De personages waren nog steeds in dezelfde stijl getekend als in het origineel, maar dan in twee keer de originele resolutie. De levendige achtergronden uit het origineel zijn nou vervangen door nieuwe 3D achtergronden, vol met cameo’s van andere SNK personages. De muziek is vervangen door de arranged soundtrack van King of Fighters ’94 en klinkt erg goed.

Een belangrijkere stap om het spel meer speelbaar te maken is de aanwezigheid van een team-edit modus. In het originele spel zat je vast aan een team van drie voorgeselecteerde personages, maar in Re-Bout kan je gelukkig je eigen team samenstellen. Ook noemenswaardig is de aanwezigheid van een speelbare Rugal en Saisyu, hoewel slechts twee extra speelbare personages na 10 jaar niet echt superindrukwekkend is.

Maar dit zijn natuurlijk allemaal zeer marginale verbeteringen. King of Fighters ’94 speelt dermate stroef dat een totaal nieuwe engine nodig was om het in 2004 – laat staan 2011 – leuk te laten spelen. Zoiets zou echter meer moeite kosten dan het SNK Playmore waard was. Het gevolg is dat Re-Bout er nog net acceptabel uitziet, maar vreselijk archaïsch speelt. De controls zijn superprecies, je bent binnen de kortste keren knock-out dankzij de hoge schade die aanvallen doen en het verveelt na een paar potjes al heel snel.

Voor de echte fans – ik ken ze niet – is er ook een geëmuleerde versie van King of Fighters ’94 speelbaar. Het enige voordeel hiervan is dat je de originele achtergronden weer even kan zien, die oprecht met liefde getekend lijken te zijn. Verder kwam het spel gebundeld met een heruitgave van Gamest Mook Vol. 197. In het Japans uiteraard. Ook was er een gelimiteerde uitgave die met de NeoGeo Pad 2 gebundeld was. Deze gamepad is veruit de beste reden om ooit Re-Bout te kopen, maar helaas heb ik die in mijn onwijsheid links laten liggen.

Re-Bout zal als slechts een voetnoot de geschiedenis in gaan. Het originele spel was de grondlegger van SNKs langstlopende reeks, maar moderne games als King of Fighters XII en XIII doen het hele hoge resolutie 2D animatie gebeuren toch net wat volwassener. Re-Bout is ook nooit buiten Japan uitgebracht, dus de kans is sowieso klein dat veel mensen überhaupt van het bestaan van dit spel afweten.

Je mag je terecht af vragen waarom ik Re-Bout ooit heb gekocht. Ondanks de nieuwe graphics speelt het spel immers nog altijd precies hetzelfde. Wat kan ik zeggen? Soms moet je nog een keer een fout maken voordat je de ernst van je handelen inziet. Normaal gesproken ben ik het type dat juist dingen van Marktplaats koopt, maar ik heb zo het idee dat mijn King of Fighters ’94 Re-Bout ooit nog wel eens zal verhuizen via Nederlands favoriete advertentiebord. Koper u bent gewaarschuwd!

[The King of Fighters ’94 Re-Bout | Playstation 2 | Regio: Japan]

Advertenties

Een gedachte over “Bout van een spel

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s