Wat zullen we vandaag doen?

Het verschil tussen een mozaïekfilm met een ensemble cast en pure acteur exploitatie is niet altijd even duidelijk. 12 Angry Men (1957) is een klassiek voorbeeld van een mozaïekfilm, maar waar plaats je een film als The Expendables (2010)? Gelukkig hoef ik me daar niet druk over te maken, want ik heb Good Day For It (2010) gezien, wat een exploitatiefilm eersteklas is.

Stel je een film voor met acteurs als Robert Patrick, Hal Holbrook, Lance Henriksen, en Robert Englund. Je zou waarschijnlijk op z’n minst een vermakelijke film voorstellen. Helaas is dat niet het geval met Good Day For It, want ondanks het overvloed aan talent dat regisseur Nick Stagliano tot zijn beschikking had is het eindproduct een oersaaie praatfilm geworden.

De film opent in een besneeuwde speeltuin, waar een eenzame Luke Cane (Robert Patrick) naar een kind op een schommel kijkt terwijl ie zijn koffie drinkt. De vriendin van de moeder vertrouwt het niet en wenkt naar een passerende politiewagen. Luke lijkt geen zin te hebben in problemen en laat zijn koffie voor wat het is en stapt in zijn auto. Even later zien we hem in een juwelierszaak een hangertje kopen. Tot zo ver Luke.

Na de verwarrende introductie van Luke zien we Emily (Mika Boorem) chatten met een zekere Lone Wolf. Emily is bezig een afspraak met deze persoon te maken als haar moeder Sarah (Samantha Mathis) zonder kloppen binnen komt gewandeld. Emily lijkt niet goed met haar moeder om te kunnen gaan – doet me denken aan mijn buren – en spreekt achter haar rug om af met Luke, euh, ik bedoel Lone Wolf in Rose’s Cafe in een plaatsje genaamd Sweet Springs.

Ondertussen zien we hoe op een boerderij een man in elkaar wordt geslagen door drie schooiers. Norman Tyrus (Richard Brake), Dale Acton (Christian Kane) en Wayne Jackson (Robert Englund) willen namelijk hun gestolen geld terug. Dit toch al illustere gezelschap wordt extra indrukwekkend als ook hun leider Lyle Tyrus (Lance Henriksen) verschijnt.

Lyle is zo’n gemene man dat hij ook op een besneeuwde winterdag met een zonnebril op in de auto zit. Hij stuurt z’n mannen op pad om wat koffie te gaan halen, want hij heeft privétijd nodig met de boer die hem bestolen heeft. Het kosmische toeval wil dat zowel Emily, Luke als de drie mannen op weg zijn naar Rose’s Cafe.

Rose’s Cafe word gerund door Hec (Hal Holbrook) en Rose (Kathy Baker). Vaste klant is agent Doug Brady (Joe Flanigan). Hec is al tachtig plus, maar toch wilt hij graag met Rose – ook niet meer de jongste – trouwen. Dit is de komische draad die door de film loopt, maar het is natuurlijk helemaal niet grappig.

De schooiers arriveren na Emily in het restaurantje en vallen meteen al Rose lastig. Vooral de vieze Wayne kan zijn handen niet thuis houden. Net als Hec en Wayne op het punt staan om in een episch uitgebluste acteur battle uit te breken, arriveert ook Luke. De Terminator jaagt het tuig weg, maar wordt wel herkend door Norman. Dit is de aanleiding voor de tweede helft van de film, waarin alle bovengenoemde personages samen komen in Rose’s Cafe, maar ze het niet allemaal zullen verlaten.

De setting en het verhaal uit Good Day For It zijn op zich goed verzonnen. Het probleem zit hem helaas in het script, dat vrijwel nooit interessant wordt en met langdradige dialogen tussen Luke en Emily in de tweede helft helemaal dood bloed. Henriksens posse ziet er indrukwekkend uit, maar zelfs in de eerste helft van de film hebben ze niet echt een noemenswaardige rol. Henriksen zelf geeft op zijn ouwe dag nog even een topless slachtpartij weg als hij een boer met slechts een mes in zijn geheel doet verdwijnen, maar vervalt in de rest van de film op oude manieren en spraakpatronen.

In het begin van de film heb je nog hoop dat het allemaal wel goed komt met Good Day For It. Een voor een worden de acteurs voorgesteld en het lijkt een bijzondere besneeuwde dag te worden. Het is aan Robert Patrick de opdracht om de film te dragen en hij doet dit niet eens zo slecht. Hij komt uitgeblust over, moe van een 15 jaar op de vlucht van Henriksen en zijn mannen. Helaas is zijn acteerwerk het sterkste uit de film en zijn alle andere acteurs maar een beetje aanwezig. Henriksen doet niet eens een beetje zijn best om zich te onderscheiden van andere bad-guys die hij in het verleden heeft gespeeld en komt niet bijster indrukwekkend over.

Good Day For It parasiteert op de aanwezigheid van zijn vele grote namen. Het is een wonder dat ook in 2010 dit soort mensen nog bij elkaar willen komen om een TV film te maken, maar het was helaas verspilde moeite. Henriksen heeft het vaak over ‘alimony movies’, films die hij doet om zijn alimentatie te kunnen betalen. Blijkbaar is hij niet de enige, want niemand straalt echt liefde of passie voor zijn of haar werk tijdens Good Day For It. De film is vooralsnog moeilijk te verkrijgen op DVD, maar fans van acteurs als Holbrook, Patrick, Henriksen of Englund kunnen zich de moeite besparen deze te verkrijgen. Een goede dag om een andere film te kijken, dat is het!

[Good Day For It | DVD | Regio: 4]

Advertenties

Een gedachte over “Wat zullen we vandaag doen?

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s