Met z’n allen de boot in

Regisseur Christopher Coppola moet gedacht hebben dat zijn familie dé oplossing was om het slechte script van Deadfall (1993) te doen verbloemen. Broers Nicolas Cage en Marc Coppola en tante Talia Shire kregen allemaal een rolletje, maar dat mocht niet baten: Deadfall is een vreemde parodie van het noir genre, dat het vooral moet hebben van bizar acteerwerk.

Deadfall vertelt het verhaal van een familie van oplichters. Joe Donan (Michael Biehn) gaat samen met zijn vader Mike (James Coburn) een grote slag slaan, maar vaderlief komt onverwacht om het leven tijdens de klus. Mike vertrouwd zijn zoon toe dat hij naar zijn oom moet gaan, om iets terug te halen dat ooit van zijn vader was.

Oom Lou (ook gespeeld door Coburn) heeft zo zijn twijfels of hij met zijn neefje in zee moet gaan, en zadelt hem op met Eddie (Nicolas Cage). Eddie is een compleet losgeslagen figuur en Joe kan begrijpelijk maar moeilijk met hem omgaan. Eddies vriendin Diane (Sarah Trigger) heeft al snel een oogje op Joe en vormt de basis voor het liefdesverhaal in de film. Eddie vertrouwt Joe niet helemaal, maar als Joe een lastige klus goed afhandelt kan hij bij Lou niks meer verkeerd doen.

Hoewel Biehn de hoofdrolspeler is, wordt de hele eerste helft van de film totaal gedomineerd door het optreden van Cage. Zijn personage heeft geen moment rust en alles wat hij doet doet hij hyperactief. Zelfs praten lijkt hij niet normaal te kunnen, maar alles komt zo komisch over dat je met verbazing naar het spektakel zit te kijken. Zijn uiterlijk is minstens net zo flamboyant als zijn optreden, met een mooie jaren 70 snor en verschillende pooier jasjes. Nicolas Cage houdt de hele eerste helft van de film overeind en zijn vroegtijdige overlijden is even hilarisch als het jammer is.

De tweede helft is minder sterk als de eerste, maar ook hier zal je verrast worden door enkele opmerkelijke optredens. Nadat Joe Eddie heeft vermoord gaat hij verder met een klus voor oom Lou. Het idee is om een diamantenhandelaar op te lichten. Gewapend met een diamant op zak gaat Mike naar een biljartzaal, waar hij wordt uitgedaagd door een zekere Morgan Gripp (Charlie Sheen). Gripp doet qua uiterlijk niet veel onder voor Eddie en komt over als een personage waar je makkelijk een hele film rond kan maken.

Als Joe het potje biljarten heeft verloren wordt hij meegenomen naar een kamertje achter in de biljartzaal. Hier wordt de film zowaar nog vreemder, want diamantenhandelaar Dr. Lyme (Angus Scrimm) ziet er uit alsof ie net van een James Bond set komt gewandeld en kenmerkt zich door een gigantische metalen klauw! Geflankeerd door twee mooie vrouwen ziet ’s werelds meest excentrieke diamantenhandelaar de deal met Joe wel zitten en stelt hij voor ergens te ontmoeten om alle diamanten te kopen.

Joe en oom Lou zijn van plan dezelfde truc uit te halen die in het begin van de film Mike het leven had gekost. Diane ziet het niet zitten en stelt voor om de benen te nemen nu het nog kan. Joe is echter vastberaden om de laatste wens van zijn vader uit te voeren. Uiteraard gaat er weer iets mis tijdens de deal en ook oom Lou verliest het leven. Joe krijgt weinig tijd om te rouwen, want voor hij het weet zit hij met zijn vader Mike op een draaimolen. Wat blijkt, zijn dood was in scene gezet om wraak te nemen op zijn broer Lou, die met de geliefde van Mike was getrouwd. Ook Diane zat in het complot en Joe voelt zich gebruikt. Einde film.

Deadfall bewijst eens te meer dat een slechte film met goede acteurs nog steeds geen goede film is. Cage, Sheen en Grimm zetten allen zeer memorabele personages neer, maar aan de andere kant doen de overige acteurs niks interessants met het toch al niet zo goede script. Nou verwachte ik dat ook niet echt van Biehn en Trigger, maar van een legende als Coburn verwachte ik toch meer. Hoewel hij twee personages speelt had het net zo goed dezelfde man kunnen betreffen, want de broers Mike en Lou zijn in alle opzichten tweelingbroers. De film probeert op een semiserieuze noot te eindigen, maar dat is natuurlijk onmogelijk gezien de vertoningen van maffe Cage en robot krab Grimm.

Alle goede acteurs ten spijt, Deadfall is een zeer matige film. Het personage van Cage valt erg uit de toon vergeleken met de andere acteurs, maar zijn optreden is uiteindelijk het enige memorabele aan de hele film. Voor fans van Cage is Deadfall daarom ook een aanrader, maar serieuze filmliefhebbers kunnen beter voor iets anders kiezen.

[Deadfall | DVD | Regio: 2]

Advertenties

2 reacties

Opgeslagen onder Cinematiek!

2 Reacties op “Met z’n allen de boot in

  1. Pingback: Lichtelijk ontvlambare actie | patraversus

  2. Pingback: Psychedelisch politiewerk | patraversus

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit / Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit / Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit / Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit / Bijwerken )

Verbinden met %s