Simpele deugden

Met de release van Ushi Dushi eind 2010 shockeerde volkszanger Rinus Dijkstra het establishment van de Nederlandse entertainmentwereld. De teksten zijn onschuldig genoeg, maar de begeleidende videoclip valt het beste te omschrijven als Friese hicksploitation, maar dan zonder het overdadige geweld waar de Amerikaanse hicksploitation films zich door kenmerken.

Deze genre-brekende film begint bij zanger Rinus thuis en opent met een montage van zijn muzikale helden, allen vastgeplakt aan zijn muur. Fetisj object Marlous Oosting ontbreekt natuurlijk niet in zijn collectie, en de montage krijgt nog homo-erotische ondertonen als we ook een foto van Jody Bernal langs zien komen.

Rinus valt meteen met de deur in huis en opent met het refrein, waarin hij aan een verder onbekende Ushi Dushi toevertrouwt dat hij graag samen met Gabry de jacuzzi in wil. Kenners van het Nederlandse volkslied weten uiteraard meteen aan wie hij refereert: Gabry Eckenhaussen, op kermissen in Friesland ook wel bekend als de nieuwe Willeke Alberti. Typerend voor een hicksploitation film is de maatschappelijk verboden lust van Rinus voor deze jonge zangeressen, die bijna de helft van zijn leeftijd zijn.

Tegen het einde van het refrein toont Ushi Dushi haar eerste echte shockmoment: zonder enige aanleiding switcht de film naar een scene buitenshuis, waar we het voorlopige eindproduct van decennia aan Friese incest over straat zien lopen. De actrice die Gabry vertolkt is allesbehalve een sierlijke verschijning in haar Rotterdam Terror Corps jas en doet kwa uiterlijk en voorkomen sterk denken aan Priscilla Alden die in 1987 Ethel speelde in de straight-to-video slasherfilm Death Nurse.

De kijker krijgt weinig respijt om bij te komen van deze shock, want kort na “Gabri”’s verschijning doet Zanger Rinus zijn kenmerkende armbeweging, waarmee hij het symbool voor oneindig lijkt uit te willen beelden door zijn armen in een hypnotiserende beweging te laten golven. Hij mist helaas snelheid en het geheel komt zeer onbeholpen over. “Gabri” kan door haar genetische defecten het verschil tussen realiteit en waanzin niet goed interpreteren en valt als een blok voor de in haar ogen stimulerende paringsbeweging. Rinus wordt beloond met een kusje voor zijn inspanningen. Goed gedaan kerel.

Je zou bijna vergeten dat er op de achtergrond ook nog muzikale begeleiding speelt, maar het maakt allemaal niks uit; de beelden komen totaal niet overheen met de gezongen tekst. Volgens het lied ontmoetten ze elkaar op een mooie zomerdag op de kermis, maar in de film zien we dat ze elkaar voor het eerst zagen op de stoep voor Rinus’ huis. Later in het nummer horen we dat ze samen in een jacuzzi zijn gaan zitten in een winkel op de hoek – gelukkig met de kleren aan – maar op de bewegende beelden zien we dat ze in de werkelijkheid niet verder dan Rinus’ douche zijn gekomen.

Het is ook allemaal niet belangrijk. Ushi Dushi is een prachtige ode aan een sub-cultuur van de Friese kermis- en gabberbeweging. Het is een film van alle tijden en legt om de 30 seconden de vinger op de zere plek. De beelden zijn afwisselend angstaanjagend en vertederend en de hele productie heeft een hoog experimenteel gehalte. Op het einde van de film zien we Rinus nog als een dolle stier de straat over rennen. Ik zal niet verklappen hoe het afloopt, wie nieuwsgierig is kan het allemaal zelf zien, hier op Youtube!

[Ushi Dushi | Youtube]

Advertenties

Een gedachte over “Simpele deugden

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s