Kuiken draait door

Soms zijn het de meest onwaarschijnlijke games die het leukst zijn om te spelen. Ten tijde van de GameBoy Advance launch in 2001 lieten de meeste gamers Kurukuru Kururin waarschijnlijk links liggen ten faveure van Super Mario Advance en F-Zero. Dat is jammer, want deze game blijkt nog verassend verslavend te zijn.

Je speelt in Kurukuru Kururin met een soort kuikenachtig schepsel die een ‘Helirin’ bestuurt, hetgeen het beste nog valt te omschrijven als een helikopter. Dit kuiken gaat op zoek naar zijn broers en zussen, die tijdens een familiewandeling aan het toezicht van moeders wisten te ontsnappen. Je ziet de actie van bovenaf en het is de bedoeling dat je door de levels navigeert zonder dat je ook maar iets aanraakt met je altijd draaiende rotorbladen. Dit verklaart ook de vreemde naam van het spel, want ‘kurukuru’ is Japans voor een object dat rondjes draait en Kururin is de naam van het kuiken waarmee je speelt.

Het spel begint verraderlijk gemakkelijk, maar wordt gaandeweg steeds moeilijker. Zo doen springveren al snel hun intrede in het level design, waarmee je van richting kan veranderen als je plots een scherpe bocht moet maken. Vaak moet je springveren ook juist ontwijken omdat ze anders een bocht onmogelijk maken en zo moet je altijd goed de draaibeweging van je helirin in de gaten houden. Andere obstakels als grote stekelballen, kannonen en pistons zal je ook vaak tegen komen. Vooral in de latere levels zijn alle verschillende soorten obstakels geïntegreerd in het level design en wordt het echt een uitdaging om niet alleen het einde van een level te halen, maar ook om je verdwaalde broertje of zusje op te pikken.

Hoewel de levels nog erg kort zijn in het begin van het spel, worden ze halverwege een stuk complexer en kan je vaak meer dan een richting uit om de goal te bereiken. Je zal ook veelvuldig gebruik moeten maken van de mogelijkheid om je Helirin te versnellen om met de juiste snelheid een bocht te nemen. Mocht je problemen hebben met het ontwijken van muren dan is er de mogelijkheid om met een kleinere helirin te spelen, maar echte mannen nemen natuurlijk de langste stok.

Kururin is een echte arcade game kwa design en duurt dan ook niet al te lang. Er zijn in totaal 10 werelden, met elk maar een handjevol aan levels. Dit is misschien maar beter ook, want hierdoor gaat Kururin nooit vervelen. Net als het echt moeilijk wordt ben je klaar. Wie daarna nog meer wilt spelen kan zich uitleven met de challenge levels. Deze extra levels zijn allemaal erg kort en moet je meer zien als time-attack dan echte uitdaging.

Grafisch gezien toont vooral pastel de boventoon. Het is een kleurrijk geheel en heel simpel en eenvoudig kwa design. Wat wel opvalt als je het in 2011 met andere vroege GameBoy Advance launch games vergelijkt is dat de kleuren helemaal niet verlept zijn zoals in bijvoorbeeld de Super Mario Advance games. Ook de muziek komt nog steeds goed over en kan het beste worden beschreven als arcade game muziek. Simpele, krachtige melodietjes die binnen de minuut alweer herhaald worden. De levels zijn klein genoeg zodat dit nooit gaat vervelen.

Kururin is gemaakt in samenwerking met Eighting, die tegenwoordig vooral bekend staan als medeontwikkelaars van Tatsunoko vs Capcom en Marvel vs Capcom 3. Hoewel Nintendo niet altijd de beste keuzes maakt als het aankomt op ondersteunende ontwikkelaars pakte de keuze in dit geval goed uit. Zo goed zelfs dat ze nog tweemaal terug mochten komen om Kururin Paradise en Kururin Squash! voor respectievelijk de GameBoy Advance en Gamecube mochten maken. Squash! kan ik niet beoordelen, maar Paradise is een geweldig vervolg en op alle fronten beter dan het, toch al hele goede, origineel.

Helaas hebben de twee vervolgen Japan nooit verlaten. Blijkbaar was Kururin toch niet populair genoeg, hoewel er later wel nog verwijzingen naar de Kururin reeks in de Smash Brothers games opdoken. Zo zie je maar weer dat originele games het helaas toch vaak afleggen tegen de gevestigde orde. Aan de andere kant is het ook deels Nintendo’s schuld, want als je kan kiezen tussen Super Mario Bros. 2, een nieuwe F-Zero en een game waar alleen maar een stok op de voorkant van het doosje staat, welke zou jij dan kiezen?

Het is natuurlijk nooit te laat om je fouten goed te maken. Kurukuru Kururin is alleen in Europa in het Engels uitgebracht, maar is nooit een verzamelobject geworden, dus voor een paar Euro pluk je het zo van Marktplaats. Het spel is duidelijk op kinderen gericht, maar laat je hier niet door misleiden, want een game van deze kwaliteit kan door gamers van alle leeftijden gewaardeerd worden. Wie Kururin 10 jaar geleden al heeft uitgespeeld doet er goed aan om te kijken of Kururin Paradise nog ergens te krijgen is, want die verdient het net zo erg om gespeeld te worden.

[Kurukuru Kururin | GameBoy Advance | Regio: Europa]

Advertenties

4 gedachten over “Kuiken draait door

  1. Er zijn in het leven twee soorten mensen: het soort die een kuiken een grinder in werpen en het soort die een kuiken naar het einde van een level loodsen in een helicopter. Ik schaar me bij de tweede groep. Zie deze recensie dan ook niet als propaganda voor een oud computerspel, maar als mijn pacifistische verzet tegen de gehakt industrie.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s