Barbecue op zee

Zo zie je maar dat je op moet passen met wat je wenst. Het was mijn grote wens om Pirates of Treasure Island (2006) te zien. Ik zal niet snel nog zo’n willekeurige wens koesteren, want deze piratenfilm van productiemaatschappij The Asylum heeft mij zowaar gekielhaald.

Pirates of Treasure Island is verassend genoeg een zeer losse interpretatie van het boek Treasure Island. De naam doet vermoeden dat het een Pirates of the Caribbean knock-off is, maar de film gaat over de zoektocht van Long John Silver (Lance Henriksen) naar een schatteneiland. Dat is misschien maar beter ook, want Henriksens vertolking als piraat is zo slecht dat het moeilijk voor te stellen is hoe hij een personage gebaseerd op Johnny Depp zou spelen.

De film begint in een jungle en we zien kapitein Silver en zijn mannen in een soort carnavalstoet voorbijlopen. Lelijke kostuums, nepsnorren, pruiken en ooglapjes: alles ziet er vreselijk amateuristisch uit en al je verwachtingen kunnen meteen in de prullenbak. Het lijkt het een standaard Lanceploitation film te worden waarin Henriksen maar even opduikt als hij wordt aangevallen door een CGI monster, maar vrees niet: hij overleeft de aanval en is zelfs dragende kracht van de film.

Na een veel te lange opening credits montage—de muziek houdt eerder op dan de montage—zien we de twee andere hoofdpersonages van de film: de onstuimige Jim Hawkins (Tom Nagel) en de schone Anne Bonney (Rebekah Kochan). Hawkins heeft zojuist een schattenkaart bemachtigd en is van plan naar het eiland op de kaart te reizen. Om dit te bereiken zoekt hij een bont gezelschap bij elkaar en neemt hij ook Silver aan als kok—die zich achter het alias Barbecue verschuilt. Dit is uiteraard hetzelfde eiland waar Silver een kwartier eerder nog werd aangevallen en het is voor iedereen overduidelijk dat hij op een gegeven moment muiterij gaat plegen.

Gedurende de onnodig lange reis op zee passeren alle stereotype zeeman gedragingen de revue, maar geen van de acteurs is in staat dit overtuigend over te brengen. Het meest schrijnende is nog wel het acteerwerk van Henriksen, die te pas en te onpas zijn toch al niet overtuigende piraten accent laat vallen. Henriksen zal tijdens de opnames rond de 66 jaar zijn geweest en hij komt over als een opa in een piraten kostuum met spraakgebrek. Hij zal blij zijn geweest dat hij een keer niet zijn haar moest laten verven, want hier loopt hij rond met een belachelijke pruik op zijn hoofd.

De rest van de cast komt er niet veel beter af als Henriksen. Nagel is gedurende de hele film onmachtig om zijn personage Jim Hawkins met ook maar een beetje charisma te spelen en is een aanfluiting als hoofdrolspeler. Kochan komt iets beter uit de verf als Anne Bonney, maar valt aan het einde van de film door de mand tijdens de actiescènes. Saillant detail is dat Kochan vooral bekend is van haar bijdrages aan gaysploitation films—jawel, dat is een genre. Pirates of Treasure Island is een van de weinige films buiten dit genre waarin ze te zien is en de makers laten geen moment onbenut om haar prettige boezem te introduceren aan een nieuw publiek.

Helaas bewijst Pirates of Treasure Island dat je meer nodig hebt voor een leuke film dan een grote naam en een paar borsten. Een goede regisseur en een goed script zouden bijvoorbeeld ook wonderen hebben gedaan. Wat dit eerste betreft hebben we een groot probleem, want regisseur du jour is Leigh Scott, die je hopelijk niet kent van films als Transmorphers (2007) en Frankenstein Reborn (2005). Het script laat de kijker met zijn slappe verhaal bijna elke scène in de steek. Het enige lichtpuntje in dit clichématige prutswerk is de scène waarin kok Barbecue belachelijk wordt gemaakt door de franse kapitein, die met een slecht accent herhaaldelijk zijn naam roept.

In tegenstelling tot die andere Asylum productie die ik heb gerecenseerd, heeft de productie van deze film wel degelijk een redelijk budget gehad. Veel scènes zijn op zee en in een bos opgenomen en het ontbreken aan shaky cam praktijken is ook een aangename verassing. Dit verhult echter niet dat de film geplaagd wordt door vele fouten. Nacht scènes die overdag zijn opgenomen; stock footage van een modern schip met reddingsboei en al; opening credits die maar niet ophouden; continuïteit verschillen van scène tot scène. En dan nog maar te zwijgen over het uiterlijk van de vrouwen aan boord het schip. De personages reageren telkens verrast als ze erachter komen dan iemand met borsten en make-up een vrouw blijkt te zijn…

Uiteraard gaat het personage van Henriksen ook in deze film dood. In de meest verbazingwekkende twist die ik ooit in een film heb gezien verschijnt er na het sterven van Silver vanuit het niets een zombie piraat ten tonele. Deze zombie legt de lat voor slechte make-up ongekend hoog en het is net alsof hij twee monden heeft omdat het masker veel te groot is voor het hoofd van de acteur.

Ondanks alles is Pirates of Treasure Island niet de slechtste film is die ik ooit heb gezien. Wel is het, bij mijn weten, de slechtste rol die Henriksen ooit heeft vertolkt. Niet dat ik alle andere films in zijn oeuvre heb gezien, maar ik kan me niet voorstellen dat hij het ooit zo slecht heeft gedaan. De film staat bol van nobodys en heeft alleen Henriksen te bieden aan de serieuze kijker. Dat uitgerekend hij de slechtste performance van zijn leven neerzet mag wel heel ongelukkig heten. Vooral voor de overleden Jon Rose, aan wie de film is opgedragen.

[Pirates of Treasure Island | DVD | Regio: 2]

Advertenties

3 gedachten over “Barbecue op zee

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s