Wax on, wax off

De titel From Paris with Love (2010) doet vermoeden dat deze film wellicht is geïnspireerd door From Russia with Love (1963), maar dat is niet zo. De enige overeenkomst tussen deze films is de dominante aanwezigheid van de hoofdpersoon. John Travolta’s vertolking van Charles Wax is echter stukken minder subtiel dan Sean Connery’s James Bond in deze explosieve buddy film van de makers van Taken (2008).

De film begint nog rustig op de Amerikaanse ambassade in Parijs. James Reece (Jonathan Rhys Meyers) is een verveelde assistent van de ambassadeur die droomt van een spannender bestaan. Af en toe mag hij een simpel klusje doen zoals het plaatsen van een microfoontje, maar Reece wil meer. Als hij wordt gevraagd om speciaal agent Charlie Wax te verwelkomen op het vliegveld komt zijn droom uit.

Nog voordat Wax in beeld is hoor je hem al vloeken tegen de Franse autoriteiten. In eerste instantie ziet Wax alleen maar een chauffeur in Reese, maar gaandeweg accepteert hij hem als zijn partner. Samen gaan ze op pad om een terroristische cel te ontmantelen, hetgeen Wax op onnavolgbare wijze doet. Reese is geregeld geïntimideerd door de slechteriken, maar Wax is letterlijk op alles voorbereid. De zoektocht naar de terroristen brengt de mannen naar Chinatown, de Eiffeltoren, Parijse achterbuurten, de keuken van Reese en uiteindelijk een internationale conferentie. Uiteraard allemaal genrematige standaardlocaties, maar vaak met een onverwachte twist.

Zo gaan Wax en Reese naar een Chinees restaurant om informatie te vergaren. Wax maakt nog een flauw grapje over wax on, wax off en nadat hij eigenhandig het voltallige personeel heeft neergeschoten schiet hij ook door het plafond. Wat blijkt, de Chinezen hadden cocaïne in het plafond opgeslagen en Reese krijgt de opdracht om het sneeuwende poeder op te vangen in een Chinese vaas. Vervolgens loopt hij de halve film met deze vaas in zijn handen.

De film heeft meerdere van dit soort absurde momenten en hoewel ze niet echt geloofwaardig overkomen maakt het de film des te leuker om te kijken. Expositie is minimaal en als het al gebeurd dan wordt het kort gehouden. Het spreekt eigenlijk boekdelen dat Wax maar een keer in de hele film zijn jas uitdoet. En zelfs deze scene bij Reese thuis in de keuken eindigt in een bloedbad. Nee, dit is duidelijk geen film waar lang over nagedacht moet worden, maar dat was natuurlijk ook niet de opzet.

Als From Paris with Love één ding is dan is het wel een John Travolta vehikel extraordinair. Het is moeilijk voor te stellen dat dit dezelfde Travolta is die 30 jaar eerder nog menig vrouw op hol deed slaan met zijn optreden in Greace. Charles Wax is gebouwd als een tank, kaal, heeft een ringbaardje en vloekt er rustig op los. Je kan duidelijk zien dat Travolta plezier heeft in deze rol en hij speelt het personage Wax dan ook met verve. Een mooi moment is als Wax van regeringsfunctionarissen een Royal with cheese krijgt en zo blij als een kind is. Het script zorgt nooit voor al te veel diepgang, maar met name Travolta haalt er alles uit wat er in zit.

Het enige waar het From Paris with Love eigenlijk aan ontbeert is een sterke slechterik. Iemand van gelijke statuur als Charles Wax. De bodycount is erg hoog, maar dat kan ook niet anders want niemand is een match voor hem. Reese is gedurende het grootste deel van de film in alle opzichten de mindere van Wax, maar hij verijdelt uiteindelijk wel de aanslag op de internationale conferentie. In een ideale wereld zou het personage Wax een spin-off krijgen waarin hij het tegen een net zo’n dominant en charismatisch figuur als hemzelf zou opnemen. Tot die tijd moeten we maar From Paris with Love blijven kijken, wat ook geen straf is.

[From Paris with Love | DVD | Regio: 2]

Advertenties

Een gedachte over “Wax on, wax off

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s