Vergeet oma niet

Het leuke aan Lance Henriksen is dat de man je blijft verbazen. Goed, hij verbaast regelmatig op een negatieve manier, maar je bent niet voor niets fan. De films die hij aanneemt zijn vaak van twijfelachtige kwaliteit, hoewel zijn aanwezigheid alleen al zelfs de meest saaie film kan doen opleven. Eens in de zoveel tijd kom je ook een film tegen die zelfs ondanks Henriksen niet het aankijken waard is. Zo ook Last Assassins (1997).

Last Assassins—ook bekend als Dusting Cliff Seven in sommige delen van de wereld—is een groot cliché. Deze William H. Molina productie is een bijna familievriendelijke actiefilm meer in de stijl van The A-Team dan Above the Law. De film vertelt het ongelofelijke verhaal van huurmoordenaar Anna (Nancy Allen) die voor haar baas McBride (Lance Henriksen) nog een laatste klus doet, maar besluit deze niet af te maken met alle gevolgen van dien.

De film begint ’s avonds in een willekeurig hotel, waar Anna zojuist een getrouwde vader vreemd heeft laten gaan. Dit is niet zijn avond, want Anna is niet alleen van plan zijn geheime dossier te stelen, maar ook om een kogel door zijn hoofd te schieten. Om onbekende redenen besluit ze hier van af te zien en laat de man lekker slapend achter in zijn bed, terwijl ze met het dossier de kamer uitwandelt. Gelukkig voor de man hoeft hij zich de ochtend erna niet bij zijn vrouw te verklaren, want Anna’s collega’s vermoorden hem alsnog.

Anna weet het hotel te ontvluchten via een liftschacht en steelt een auto om vervolgens in een verlaten achterbuurt even naar huis te bellen. Haar dochtertje Carrie neemt op terwijl we het dode lichaam van oma op de bank zien liggen. Al snel blijkt McBride ook in het huis aanwezig te zijn en als kijker kan je niet anders dan even euforisch rechtop springen als je ziet dat Henriksen een hele foute snor heeft laten groeien voor deze rol. Wanneer Anna even later thuiskomt zijn zowel Carrie als McBride weg en krijgt ze telefonisch de optie om het dossier te ruilen voor haar kind.

Dit telefoongesprek is het twijfelachtige hoogtepunt van de hele film. Anna en McBride ruziën heen en weer en terwijl McBride vol blijft houden dat zijn opdracht geniaal is wordt Anna steeds bozer. Het gesprek lijkt te eindigen als Anna zegt: “Meet me at Cliff Seven in 36 hours” en daarna ophangt. McBride besluit hier een schepje bovenop te doen door met “fine!” te antwoorden, terwijl Anna er al niet meer is. Je zou kunnen beweren dat de editor een gevoel voor humor had toen hij deze scene op deze manier monteerde, maar ik vermoed dat er incompetentie in het spel is…

De rest van de film speelt zich op Cliff Seven af, wat een verlaten legerbasis blijkt te zijn. Anna ontmoet nog piloot Mitch, die een grote leugen verteld als hij haar ontmoet en zegt dat ze te mooi uitziet om voor de FBI te werken. Ook komt ze op de basis opa Indiaan tegen die we nog kennen uit The X-Files en zijn zoon Lou Diamond Phillips, of in ieder geval iemand die erg op hem lijkt. Opa Indiaan komt lichtelijk racistisch en misogyn over, maar hij heeft een shotgun en mag dus blijven van Anna. McBride heeft ondertussen een heel nepleger opgebouwd en verklapt dat hij de wereld wil veroveren.

Na een heleboel expositie zien we Anna in een ongeloofwaardige scene het geheime dossier verbranden, waardoor ze niks meer heeft om mee te onderhandelen. Wat blijkt, het dossier is een inventarislijst van het chemische afval dat onder Cliff Seven ligt opgeslagen, en McBride is van plan de wereld wakker te schudden door een paar afgedankte kernkoppen te lenen. Gelukkig maakt het niks uit, want als Anna later McBride ontmoet tijdens het grote laatste gevecht dan heeft hij het alleen maar over een disc. Waar deze disc vandaan komt mag de kijker helemaal zelf beslissen.

Natuurlijk is McBride zo dom om Anna de donkere tunnels onder Cliff Seven in te volgen. Eerder dumpte een helikopter nog zo’n 20 commando’s op het strijdtoneel, maar waarom zou je hun iets laten doen als je het ook zelf kan. Dit kan hij uiteraard niet zelf en Anna en piloot Mitch blazen de hele basis op met dynamiet dat ze eerder hadden gevonden. Waarom er dynamiet op een verlaten legerbasis / chemische vuilnisbelt zou liggen is een vraag die we alleen maar kunnen beantwoorden met movie magic. Voordat Henriksen alweer doodgaat in een van zijn films zien we hem nog halfdood mompelen tegen zichzelf. De scène komt zielig over en is hem onwaardig. Anna weet haar dochter te redden, McBride te vermoorden en een chemische vuilnisbelt op te blazen. Niet slecht voor iemand die duidelijk geen idee had waar ze mee bezig was.

Waarom nemen acteurs als Nancy Allen en Lance Henriksen toch rollen aan in producties als deze? Allen kennen we vooral uit klassiekers als Carrie, Dressed to Kill en Robocop, maar hier ziet ze er niet alleen te oud uit voor de rol die ze speelt, ze speelt ‘m ook niet goed. Henriksen specialiseert haast in de slechterik spelen in B-films, maar ook zijn performance laat veel te wensen over. In films als Hard Target en Stone Cold is hij lekker over-the-top, maar in Last Assassins lijkt hij uitgeblust, ondanks zijn mooie snor. Groot probleem is het script, want de teksten slaan vaak kant nog wal. Vooral Henriksen citeert graag wijsheden, afgewisseld met sneren naar zijn onderlingen, maar het komt op z’n best totaal willekeurig over.

Last Assassins is geen moment geloofwaardig en is het soort film dat 90 minuten te lang doorgaat. Dit had ik kunnen weten, want de film koste me slechts 1 euro bij de lokale DVD specialist. Maar ja, ik zag een grote afbeelding van Henriksen op de cover en ik was verkocht. Vreemd genoeg is de afbeelding een snorloze Lance uit een andere film, maar dat terzijde. Helaas staat Last Assassins model voor het soort waardeloze films waar Lance Henriksen sinds de millenniumwisseling in specialiseert. De professionele aftakeling van mijn grote held is pijnlijk, maar liefde maakt blind.

Deze versie is trouwens  uitgegeven door Simitar DVD, wat blijkbaar een Australisch bedrijf is. Filosoferen over hoe deze film in een rek met goedkope tweedehands DVDs in Nederland terecht is gekomen is leuker dan over de film zelf nadenken. De vorige eigenaar nam het risico een obscure Lanceploitation film te kopen—waarvoor ik hem complimenteer—maar ik raad mijn lezers af hetzelfde te doen.

[Last Assassins | DVD | Regio: 2]

Advertenties

Een gedachte over “Vergeet oma niet

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s