Schudden met je billen

6th Ward Dumaine is het punt waar straatdocumentaire en arthouse film samenkomen. Nooit eerder was een lokaal fenomeen zoals te zien is in deze film op dergelijke eclatante manier gepresenteerd. De productie bestaat uit een korte inleiding gedaan door lokaal talent en wordt daarna opgevolgd door een visueel verslag van een ongebruikelijke dag in de straat Dumaine in New Orleans.

De film opent met twee naamloze mannen in een auto. Ondanks de excentrieke muziek waar het tweetal naar luistert blijkt de man achter het stuur zich maar te vervelen. De bijrijder–zie ik daar een jonge Ray Slijngaard?–stelt voor om de vrouwen op te bellen, die hij liefkozend females noemt. In een andere auto neemt Crowd Mova Crystal de telefoon op en laat de mannen weten dat ze zoals gewoonlijk op weg is naar Dumaine. Na een kort overleg besluiten de mannen ook te gaan, maar wel onder de voorwaarde dat er ook vrouwen aanwezig zullen zijn. Crystal, die niet normaal met een telefoon om lijkt te kunnen gaan, stelt de mannen gerust: natuurlijk zijn er vrouwen aanwezig. Als de man achter het stuur vervolgens zegt “All the girls are shaking!” kan de kijker slechts gissen naar waar hij het over heeft.

Na deze inleiding verandert de film dramatisch van stijl en lijkt het opeens meer op een muziekvideo. Crowd Mova Crystal verwelkomt de kijker in Dumaine en door de ogen van de twee mannen uit het intro worden de bijzondere gebeurtenissen op straat die dag vastgelegd. Wat blijkt, uitgerekend op de dag dat de twee mannen zich aan het vervelen waren vond enkele straten verderop een heuse booty shake contest plaats! Aan talent ontbreekt het zeker niet en de provocerende heup- en bilbewegingen worden begeleid door opzwepende muziek van multi talent Crystal. Nadat een heuse orgie aan billen de kijker passeert zien we nog even het huis van Crystal en kort daarna eindigt de film. Als kijker weet je niet wie van de dames de wedstrijd heeft gewonnen, maar dat is dan ook niet waar deze film over gaat.

Door de confrontatie met heftig vleselijk geweld is het makkelijk om te vergeten dat je de gebeurtenissen gadeslaat vanuit het perspectief van de twee mannen uit het intro. Zoals al eerder gezegd zijn ze in Dumaine voor de vrouwen en niks anders. Gelukkig voor het tweetal is de hele straat letterlijk bezaaid met de zogeheten females. Waar ze ook kijken, op de stoep, tegen de muur, midden op de weg en zelfs bovenop auto’s, Dumaine lijkt een zware overpopulatie aan vrouwen te hebben. Met dit in het achterhoofd is het logisch dat de mannen niet blijven hangen om de uitslag van de wedstrijd mee te maken, ze hebben simpelweg genoeg gezien op een gegeven moment.

Met de productie van 6th Ward Dumaine levert producent Game Ova TV een moderne arthouse film af. De beelden zijn regelmatig provocerend en de montage is bij tijd en wijlen zelfs experimenteel te noemen. 6th Ward Dumaine is meer dan een verfilming van een lokale booty shake contest en heeft het publiekelijk schudden van de billen tot een maatschappelijk aanvaardbaar fenomeen gemaakt. Waar New Orleans zich de afgelopen eeuw vooral kenmerkte door jazz muziek slaat men in het nieuwe millennium een nieuwe bladzijde om. Of een artieste als Crowd Mova Crystal later in één adem met grootheden als Louis Armstrong, Wynton Marsalis of zelfs Lil’ Wayne genoemd mag worden zal de tijd uitwijzen, maar feit is wel dat ze representatief is voor een spannende beweging die via het internet snel aan terrein wint.

Voor wie 6th Ward Dumaine nog niet heeft gezien, ga snel naar Youtube en vel je eigen oordeel. Let wel dat de film door misplaatste preutsheid achter een 18 jaar en ouder slot is vergrendeld.

[6th Ward Dumaine | Youtube]

Advertenties

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s