Vechten voor je gelijk

Boll vs Bay is met slechts 1 minuut en 50 seconden een extreem korte film, geheel geregisseerd en geacteerd door Duitse regisseur Uwe Boll. In deze verbale actiefilm speelt Boll zichzelf en daagt hij collega Michael Bay uit om te komen boxen in Las Vegas.

De film begint met een zelfbewuste Boll en hij doorbreekt meteen de vierde wand door toe te geven dat de kijkers wel weten waar de rest van de film over zal gaan. Hij doet dit in zijn karakteristieke Duitse accent en zodra hij een stilte vult door “tja” te zeggen in deze Engelstalige productie weet je dat je naar een klassieker zit te kijken.

Na de ongebruikelijke doch charmante opening gaat Boll meteen over op zijn relaas tegen Michael Bay. Wat blijkt, Bay heeft in het verleden de gevoelens van Boll gekwetst en dat zit hem nog steeds niet lekker. Boll, die recentelijk nog de boxring had betreden met zijn criticasters om zijn film Postal te promoten, stelt daarom voor dat Bay maar beter kan gaan trainen zodat ie fit is als ze elkaar treffen in de ring. Hij zegt dat Bay er wel fit uitziet, maar insinueert tegelijkertijd dat dat slechts schijn is en omschrijft het fitness programma van Bay als “private Muay Thai karate bullshit asia bullshit crap fighting stuff”.

Boll stelt vervolgens voor om in september of oktober te gaan boksen in het Mandalay Bay casino in Las Vegas. Hij gelooft er zelfs in dat mensen het via pay-per-view zullen bekijken. Door te boksen zullen de mannen synoniem staan voor onafhankelijke films versus de grote studio’s en zullen ze niet alleen hun onderlinge geschillen oplossen, maar ook zal duidelijk worden wie de betere regisseur is. Het is slechts een kwestie van contact op nemen met elkaar en dan kan er zelfs nog wat geld verdiend worden.

De film eindigt met een cliffhanger. Bolls laatste woorden zijn: “Boll against Bay, it’s on!” Helaas was Michael Bay niet geïnteresseerd om het logische vervolg op deze korte film te maken en is deel 2 nooit uitgekomen. Boll verscheen later wel nog in een paar andere shorts, maar geen van allen haalde het uitzonderlijke niveau van Boll vs Bay. Zijn meest recente film, Auschwitz, gaat over de Jodenvervolging, maar minder serieuze projecten liggen deze man duidelijk beter. Boll is eigenlijk op zijn best, zowel qua regie als acteerwerk, als het budget laag is. Voor Boll vs Bay had ie net genoeg geld om een kleine kamer te huren en een camcorder voor zichzelf neer te zetten. Het was duidelijk behelpen, maar juist de kleine imperfectheden – vergeet niet dat de film in één take opgenomen is – maken de film tot wat het is. Tel daarbij op het gekke script en Boll zijn Duitse accent en je hebt een winnaar.

Uwe Boll is nu al een levende legende en hopelijk zal iemand hem in de toekomst wederom genoeg krenken zodat hij zich geroepen voelt tot een boxwedstrijd. Boll vs Spielberg? Ik zou er geld voor neerleggen. Tot die tijd hebben we altijd nog het origineel. Blijkbaar schaamt Boll zich een beetje voor zijn eigen meesterwerk, want Boll vs Bay is van Youtube afgehaald. Russische piraten hebben nog een slecht gedubde versie geupload, maar die is toch niet helemaal hetzelfde. Gelukkig vergeet het internet niks en kan je het origineel hier bekijken. Veel plezier.

[Boll vs Bay | Youtube]

Een reactie plaatsen

Opgeslagen onder Media nieuwe stijl

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit / Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit / Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit / Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit / Bijwerken )

Verbinden met %s